Jättilakki, joulupukki ja lauta-aita... Näin vapun vietto on muuttunut Havis Amandan ympärillä – katso historiallinen kuvagalleria

Vapun viettäjiä Havis Amandan suikulähteen äärellä Kauppatorilla 1.5.1976. Volker von Bonin / HKM
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Ville Vallgrenin veistämä Havis Amanda on kuulunut Helsingin vappuperinteisiin ainakin 1920-luvulta lähtien. Helsingin kaupunginmuseo pitää mahdollisena, että ensimmäisen kerran ylioppilaat lakittivat patsaan jo 1908 eli samana vuonna kun se paljastettiin yleisölle.

– Vuosia patsas lakitettiin luvatta. Vasta vuodesta 1951 siihen on ollut viranomaisten lupa. Vappuyönä tapahtuneesta lakittamisesta muodostui suosittu yleisötapahtuma. Järjestyshäiriöiden vuoksi tilaisuus siirrettiin alkuiltaan 1978 ja Manta on saanut siitä lähtien lakkinsa kutreilleen kello 18, minkä jälkeen ylioppilaat painavat oman lakkinsa päähänsä. Poikkeuksellisen virusepidemian ja kokoontumisrajoitusten vuoksi Mantan lakitus tapahtui 2020 virtuaalisesti, kaupunginmuseon sivulla kerrotaan.

Vapun viettoa Havis Amandalla 1950-luvulla. Juha Jernvall / HKM
Havis Amandan suihkukaivo Kauppatorilla vappuna juhlijoiden ympäröimänä vuonna 1963. Volker von Bonin / HKM

Helsinki juhlii nyt etävappua toista vuotta peräkkäin.

Havis Amandan patsas lakitettiin etukäteen. Lakitusvuorossa oli Hanken Svenska handelshögskolanin ylioppilaskunta. Vapuksi Havis Amandan suojataan aitauksella.

Vappuaatto 2007 Kauppatorilla. Mantaa lakittavat teekkarit turvautuivat nosturiin patsaan kuntoa varjellakseen. Juho Nurmi / Helsingin kaupunginmuseo

Patsaan alastonta naista esittävä päähahmo symboloi merestä nousevaa Helsinkiä.

1906 valmistunut patsas valettiin merileijonineen Ranskassa ja kuljetettiin osissa laivalla Suomeen. Kaupunginmuseon mukaan teos herätti 1900-luvun alussa ristiriitaisia tunteita ja aiheutti yhden Suomen ensimmäisistä kulttuurikiistoista. Liian ranskalaisena ja keimailevana pidetyssä naishahmossa ei nähty ylevän Suomi-neidon piirteitä.

Vuosi sitten Mantan ympärille ilmestyi lauta-aita. Patrick Wikblad
Ihmisiä jonottamassa nakkikioskille vappupäivänä koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen tyhjentämässä Kaivopuistossa vuonna 2020. Tiskillä oleva mies, Jari Koponen, on pukeutunut vaaleanpunaiseen pantteriasuun ja pinkkiin ylioppilaslakkiin. Yehia Eweis / HKM
Joulupukki Kauppatorilla vappuaattona 1987. Erik Rönneberg/ HKM

Lähteet: Helsingin kaupunginmuseo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut