Erikoinen idea asunnottomuuden poistamiseksi nostatti myrskyn: "Jo lähtökohtaisesti alentava ajatus"

Helsingin Uutisten lukijan ehdotus ratkaista asunnottomuutta alivuokrasuhteilla, on herättänyt vilkasta väittelyä tällä viikolla.

Mielipidekirjoituksessa lukija sanoi, että asunnoton voisi tuoda mukanaan pelkän sängyn, eikä viettäisi asunnossa liiemmin aikaa.

– Asunnoton tarjoaa jotain erikoisosaamiseensa liittyvää palvelua (siivous, ruoanlaitto tms.) asukkaalle saaden näin vuokraansa alemmaksi, HU:n lukija kirjoitti.

Pelkästään Helsingin Uutisten Facebook-sivulla asiasta oli jätetty yli 300 kommenttia.

Suurin osa tyrmää idean täysin epäinhimillisenä.

– Asunnottoman pitää saada oma koti, halventavaa edes ehdottaa tuollaista, kirjoittaa yksi.

– Jo lähtökohtaisesti, että toisen pitäisi olla pois tieltä ja näkymätön, on ihmisarvoa alentavaa ja ajatuksena surullinen, sanoo toinen.

– Tämä ehdotushan on kuin paluu jonnekin sadan vuoden taakse, missä yhteiskunnan heikko-osaiset lymysivät jossain tuvan nurkassa toisten armoilla ja simputettavana, vertaa kolmas.

Osa ei usko, että kämppisasuminen olisi turvallista.

– Ikävä fakta on se, että pitkäaikaiseen asunnottomuuteen liittyy monesti päihde- ja huumeongelmat. Itse en pienen vauvan isänä oikein näe tämmöistä toimivana.

– Järjetön ajatus, ei kukaan oikeasti halua kotiinsa nukkumaan ventovieraita asunnottomia. Eiköhän olis helpompi vaan perustaa lisää asuntoloita, joihin voi yöksi mennä nukkumaan.

Myös asunnottomien asiaa ajava Vailla vakinaista asunto ry otti ehdotukseen kantaa ja vastasi lukijan mielipidekirjoitukseen. VVA:n mukaan asunto on jokaisen perusoikeus, ja asunnottomuus on rakenteellinen ongelma, jonka ratkaisu ei voi perustua yksittäisten ihmisen hyväntekeväisyyteen kämppistä ottaessaan. Myös VVA muistutti, että moni asunnoton tarvitsee kodin lisäksi erilaisia tukimuotoja elämäänsä.

Lukijan ehdotus saa myös varovaista kannatusta.

– Moni kyllä varmaan tietää, etteivät kaikki asunnottomat ole stereotypisesti narkkareita tai juoppoja, mutta mistä sitten erottaa nämä ”kunnolliset” tyypit jotka tarvii vain tukikohdan jossa nukkua, ladata puhelinta ja käydä suihkussa, kun viettävät päivät kaupungilla etsimässä töitä. Sellaisen ihmisen voisin ehkä majoittaakin, jos jollain tapaa on tuttu ja voi luottaa.

Yksi asiaa kommentoinut nainen on myös tarjonnut hieman vastaavaa kimppa-asumista.

– Itse otin meille nuoren naisen, olisi muuten elämäntilanteen vuoksi jäänyt totaalisen heitteille. Ehkäisin ongelmien syntyä tarjoamalla tyhjää huonetta. Ja hänellä on oma avain. Vieläkään ongelmat eivät ole ohi, mutta hän ei ainakaan joudu huonoon seuraan.

Kommentteja on tullut asunnottomuutta kokeneilta.

– Itse olen asunnottomana ollut kaksi vuotta. Voisin sanoa, että ei toimi. Ahdistavaa oli aikoinaan just toi et piti aina muutenki mennä muitten kellon mukaan – Toki joillakin voi toimia ja hienoa et joku edes miettii vaihtoehtoja, hän jatkaa.

Monen mielestä mielestä asunnottomuuden ongelmaa pitäisikin ratkoa täysin eri suunnasta.

– Asunnottomuus on aina seuraus, joten jos ei pureuduta sen syihin vaan nähdään ja käsitellään pelkkää seurausta, ei mikään ole kuin hetkellinen apu! Tikattava haava ei parane laastarilla, jolla sen voi toki peittää piiloon.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut