Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokaupassa ollut kaikkien aikojen kevät – Pääkaupunkiseudulla asuntolainahakemuksissa jopa kolmanneksen kasvu

Suomalaisten tileillä on nyt 9 miljardia enemmän rahaa kuin vuosi sitten.

Asuntokaupan kuumentuminen pääkaupunkiseudulla näkyy myös lainahakemusten määrässä, ilmenee pankkien tiedotteista.

OP Helsinki sai alkuvuonna ennätysmäärän uusia asuntolainahakemuksia: tammi-maaliskuussa kasvua oli peräti kolmannes (33 prosenttia) edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Helsingin Nordean asuntorahoituksessakin kasvua on pankin tiedotteen mukaan ollut yli 25 prosenttia ja koko maassa 15 prosenttia.

Uusia asuntoluottoja nostettiin ensimmäisen vuosineljänneksen aikana OP Helsingistä 447 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 19 prosenttia.

– Koronaepidemian myötä isomman kodin hankinta on monella mielessä. Nyt on hyvä aika laittaa oma koti myyntiin, sillä ostajat ovat liikkeellä, sanoo OP Helsingin toimitusjohtaja Jarmo Viitanen tiedotteessa.

Nordean tiedotteessa tilannetta nimitetään asuntomarkkinoiden kaikkien aikojen kevääksi.

Kysynnän takana on painkin mukaan monta tekijää: Suomalaisten taloustilanne on pysynyt pandemiasta huolimatta vakaana ja asumismenoista on selvitty pääosin hyvin. Korot ovat edelleen alhaalla ja lainaraha siksi halpaa. Samaan aikaan asuntojen hinnat ovat nousseet maltillisesti eikä kuplaa ole muodostunut.

– Kannustamme kuitenkin asiakkaitamme kerryttämään lainanmaksun ohella muutakin varallisuutta, ja pohtimaan omaa varallisuuttaan ja tulevaisuuttaan hieman laajemmin. Asunto ei ole ainoa varallisuuden muoto, johon tavallisella palkansaajalla on mahdollisuus säästää ja laina kannattaa mitoittaa sen mukaisesti. Onkin ilahduttavaa huomata, kuinka paljon rahastosäästäminen on kasvattanut suosiotaan, kertoo Nordean Helsingin toimipaikan johtaja Sami Hämäläinen tiedotteessa.

Säästäminenkin on Nordean mukaan lisännyt suosiotaan. Suomalaisten tileillä on pankin mukaan 9 miljardia euroa enemmän rahaa kuin vuosi sitten.

Pandemian aikana säästämisen on aloittanut moni ensikertalainenkin. Nordeassa osakesijoittamisen aloitti viime vuonna 20 000 uutta asiakasta ja rahastosijoittamisen 30 000. Kehitys on jatkunut samanlaisena alkuvuonna.

Erityisen innostuneita säästämisestä ovat nyt olleet nuoret aikuiset: 18–29-vuotiaiden rahastosäästäjien määrä kasvoi Nordeassa tammi-maaliskuussa 10 prosentilla.

– Kolme neljäsosaa Nordean rahastoihin alkuvuonna tulleista uusista sijoituksista on kohdistunut Vastuullisen valinnan rahastoihin, jossa vastuullisuusasiat on otettu erityisesti huomioon, Sami Hämäläinen kertoo tiedotteessa.