Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumeita tuotiin Suomeen renkaiden sisällä ja postilähetyksenä – Poliisi epäilee rikollisryhmää mittavista salakuljetuksista ja niiden yrityksistä

Poliisi on saanut valmiiksi viime heinäkuussa alkaneen esitutkinnan, jossa rikollisryhmää epäillään huumausaineiden salakuljetuksesta ja salakuljetusten yrityksistä.

Epäiltyjä on noin kaksikymmentä ja heistä puolet on ollut vangittuna. Poliisi kertoo, että pääepäilty on pirkanmaalainen mies.

Rikollisryhmän epäillään salakuljettaneen Suomeen yli 70 000 huumeeksi luokiteltua lääketablettia Slovakiasta sekä yli 22 000 ekstaasitablettia Espanjasta viime marraskuussa.

Lääketabletit toimitettiin Suomeen postilähetyksenä ja Tulli takavarikoi ne. Poliisi puolestaan takavarikoi ekstaasit Espanjasta lähetetystä rengassarjan renkaasta Vantaalla.

Rikollisryhmän epäillään lisäksi suunnitelleen mittavaa huumausaineiden salakuljetusta.

Esitutkinnan mukaan ryhmän oli tarkoitus salakuljettaa Suomeen viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden tammikuussa 50-100 litraa amfetamiiniöljyä, huomattava määrä marihuanaa, 10 000 ekstaasitablettia, 28 kiloa MDMA:ta ja kaksi kiloa kokaiinia.

Poliisi epäilee, että rikollisryhmän tavoitteena oli valmistaa amfetamiiniöljystä ainakin 150 kiloa puhdasta amfetamiinia Suomessa.

Esitutkinnassa on selvitetty myös ampuma-aserikoksia.

Amfetamiiniöljyn, marihuanan, ekstaasitablettien, MDMA:n ja kokaiinin salakuljetuksen Suomeen ja amfetamiinin valmistuksen osalta rikokset jäivät kuitenkin yrityksiksi, kun poliisi otti pääepäillyn kiinni Espanjassa tammikuussa 2021.

– Esitutkinnan perusteella Suomen markkinoille oltiin tuomassa valtavia eriä huumausaineita ja poliisi pääsi estämään tarkkojen suunnitelmien toteutumisen ennalta, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista.

Rädyn mukaan huumausaineiden salakuljetusta oli valmisteltu pitkälle. Erien vastaanottoa varten oli esimerkiksi tehty testilähetyksiä Espanjasta, järjestelty toimitusosoitteita ja vuokrattu varastotila Suomesta.

– Amfetamiinin jatkamista varten oltiin muun muassa hankkimassa siihen tarvittavia aineita, Räty selvittää.

Pääepäilty on 33-vuotias pirkanmaalainen mies, jota epäillään neljästä esitutkinnassa selvitetystä törkeästä huumausainerikoksesta. Häntä epäillään sekä toteutuneiden huumausaine-erien salakuljetusten että salakuljetusten yritysten organisoinnista ja amfetamiinin jatkamisen valmistelusta.

Esitutkinnan kokonaisuudessa epäillään kaikkiaan 21 henkilöä osallisuudesta rikoksiin. Heistä kymmenen on ollut tutkinnan aikana vangittuna.

Asia siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.