Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HU:n gallup: Kokoomus nousi Helsingissä takaisin kärkeen – SDP valahti viidenneksi

Kokoomus on palannut vihreiden ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi, selviää Tietoykkösen viime viikolla Helsingin Uutisille tekemästä kuntavaalitutkimuksesta. Kokoomuksen kannatus on nyt 23,4 prosenttia, kun se vielä helmikuussa oli vastaavassa tutkimuksessa 22,9 prosenttia.

Vihreiden kannatus sen sijaan on pudonnut 23,5 prosentista 22,2 prosenttiin. Molemmat puolueet ovat menettäneet kannatustaan verrattuna vuoden 2017 kuntavaaleihin, kokoomus selvästi enemmän.

Tuoreen kannatusmittauksen suurin muutos on pääministeripuolue SDP:n romahtaminen helmikuun kolmannelta sijalta viidenneksi. Ohi ovat kivunneet niin perussuomalaiset kuin vasemmistoliitto, jotka ovat kokoomuksen tavoin pystyneet nostamaan kannatustaan. SDP:n pudotus sen sijaan on koko joukon suurin. Tosin kaikkien puolueiden muutokset mahtuvat tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Helsingissä pienemmistä puolueista keskusta ja KD ovat onnistuneet nostamaan kannatustaan hivenen ylöspäin, kuten myös Liike Nyt.

Puoluekantansa ilmaisseista 47 prosenttia pitää puoluekantaansa kuntavaaleissa täysin varmana ja 52 prosenttia melko varmana. Puoluekannastaan täysin varmoja on eniten perussuomalaisilla. Vähiten puoluekannastaan täysin varmoja on puolestaan vihreillä.

Varmimpia puoluekannastaan ovat vanhimmat ikäluokat (60+ vuotiaat). Alle 40 vuotiaiden keskuudessa puoluekannan varmuus on puolestaan keskimääräistä heikompaa.

Tutkimukseen haastateltiin puhelimella 753 äänestysikäistä helsinkiläistä 27.4.–29.4.2021. Näin ollen kannatusmittaus huomioi osittain jo myös viime viikon kehysriihen vaikutuksia sekä kokoomuksen päätöstä äänestää EU:n elpymispaketin kohdalla tyhjää. Samoin maaliskuun alussa kuohuttanut vaalien siirto on voinut osaltaan vaikuttaa kannatusmuutoksiin. Virhemarginaali on 3,6 prosenttia suuntaansa. Otos kiintiöitiin ja painotettiin vastaamaan alueen väestöä. Tietoykkönen kuuluu samaan Keskisuomalainen -konserniin kuin Helsingin Uutisia julkaiseva Etelä-Suomen Media Oy.