Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnetaitojen opetusta toivotaan oppiaineeksi kouluun – kansalaisaloite kerännyt jo 10 000 nimeä: "Empatian kokemista voi harjoitella"

Opetus: Tunne- ja vuorovaikutustaidoista halutaan kouluun oma oppiaine. Hankkeen tueksi perustettu kansalaisaloite on kerännyt jo tuhansia kannattajia.

Tapanilassa asuva Hanna Ojala, 42, toivoo, että tunne- ja vuorovaikutustaitoja ryhdyttäisiin opettamaan peruskoulussa omana oppiaineenaan.

Helsingin Uutiset kertoi maaliskuussa mellunmäkeläisessä koulussa toteutetusta pilottihankkeesta, jossa tunne- ja vuorovaikutustaitojen opiskelu muun muassa vähensi kiusaamista.

Helsinkiläiskoulussa opetettiin lapsille tunne- ja vuorovaikutustaitoja: tulokset ällistyttäviä – "Tämä voisi olla kokonaan oma oppiaineensa"

Ojalalla on kaksi lasta, joista vanhin menee kouluun ensi syksynä.

– Olisi todella mahtavaa, jos lapset oppisivat jo pienestä pitäen tunnetaitoja koulussa, Ojala pohtii.

– Esimerkiksi empatian kokeminen on taito, jota voidaan myös opetella ja harjoitella.

Ojala on yksi huhtikuun puolessa välissä tehdyn kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä. HU:n jutun pohjalta syntyneen aloitteen tarkoituksena saada muodostettua tunne- ja vuorovaikutustaidoista oma oppiaine ja kirjata se myös perusopetuslakiin.

Esimerkiksi empatian kokeminen on taito, jota voidaan myös opetella ja harjoitella.

Kansalaisaloite on lähtenyt liikkeelle mukavasti: allekirjoituksia oli maanantai-iltapäivään mennessä kertynyt lähes 10 000. Aloitteen pitäisi saada puolessa vuodessa vähintään 50 000 allekirjoitusta, jotta eduskunta ottaa sen käsittelyynsä.

Jos aloite menisi läpi eduskunnassa, se merkitsisi sitä, että käytännössä jokainen lapsi ja nuori saisi jatkossa yhdeksän peruskouluvuoden ajan systemaattista opetusta tunne- ja vuorovaikutustaidoissa.

– Olen vakaasti sitä mieltä, että yhteiskunta ei voisi tehdä parempaa sijoitusta tulevaisuuteen, kertoo kansalaisaloitteen aloittaja Pia-Christina Roth.

Roth on viestintäjohtaja sekä historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja tunnevalmentaja, joka on työssään nähnyt tunne- ja vuorovaikutustaitojen tärkeyden.

– Jos lasten annetaan harjaantua näissä taidoissa, tuloksena on tulevaisuudessa tunneterveitä työyhteisöjä. Ne taas tuovat mukanaan säästöjä ja nettotulojen kasvua. Olen varma siitä, että näin saaduilla säästöillä vältytään jopa veronkorotuksilta, Roth hehkuttaa huhtikuun puolessa välissä avattua aloitetta.

"Lapset sanovat moikka ihan vain tarkistaakseen, että olen vielä täällä" – Resurssiopettaja Alina tuo kaivattua läsnäoloa oppilaiden uuteen arkeen

Laakavuoren ala-asteen koululaiset ovat parin lukuvuoden ajan harjoitelleet toisten ihmisten tunteiden tunnistamista sekä muun muassa erilaisia tapoja keskustella luokkatovereiden ja vanhempien kanssa.

Oppilaiden lukujärjestykseen lisätty yksi viikkotunti vuorovaikutustaitoja on tuottanut pilottikoulussa erinomaisia tuloksia.

Yhdessä viihtyminen on kasvanut ja keskittyminen tunneilla on parantunut merkittävästi. Rasismi ja kiusaaminen ovat koulussa vähentyneet ja lapset ovat oppineet säätelemään tunteitaan.

Oppilaat ovat tulleet myös entistä useammin kertomaan opettajalle, jos jokin on painanut heidän mieltään.

Itkemistä opetellaan nyt aikuisopiston kurssilla – "Itkun jälkeen tulee paluu läsnäoloon"

Ira Leppänen ei uskonut "piristyskonsulttien" vuorovaikutuspuheisiin mutta tuli pomona toisiin ajatuksiin – "Päätin opetella tuntemaan tiimini jäsenet"

Puistoa ja muistomerkkiä ehdotettu Koskelaan – Mielipiteitä tullut puolesta ja vastaan: "Saattaa olla perusteltua, että puisto olisi jossain muualla"

Nuorten kuuntelija ja vanhuksia auttanut vihannesmyyjä palkittiin Helsinki-mitalilla