He ovat Helsingin ravintolahistorian merkittävimpiä naisia – yritysryppään johtaja aloitti kahvilanpitäjänä Malmilla

Ragni Rissanen (vas.) kuvattuna Bellevuessa 2018. Arkisto / Marketta Karjalainen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Menneestä vapustakin saamme osaltaan kiittää heitä, ravintola-alan merkkinaisia Helsingissä.

Ruotsista Turun kautta Helsinkiin muuttanut Cajsa Wahllund (1771–1843) jätti jopa nimensä kaupunkiin: Kaisaniemen. Ylioppilaiden tapa juhlia vappua muodostui hänen syntymäpäivänään 1. toukokuuta.

Keittiömestari Helena Puolakka: Euroopassa häviää noin 30 prosenttia ravintoloista koronan takia – "Helsinkiläisillä ei ole mitään käsitystä, millaista on elää täydellisessä lockdownissa"

Uuden Seurahuoneen todellinen rautarouva oli ravintolasuvun matriarkka Anna Noschis (1889–1972). Hän vastasi hotellista 1920-luvulta 1970-luvulle. Hänen väitettiin henkilökohtaisesti päivystäneen aulassa hotellin menoa.

Seurahuone siirtyi Satu ja Leo Vuoristolle. He toivat muun muassa hampurilaiset Linnanmäelle. Sittemmin Satu Tiivola (s. 1924) perusti Suomen ensimmäisen kartanohotellin Porvoon Haikkoon 1965.

Rivolin Ragni Rissanen (s. 1931) aloitti kahvilan pitäjänä Malmilla 1956 ja johti yhtiörypästään, joihin kuului hotelleja ja ravintoloita. Rivolin pizzeria oli Helsingin ensimmäisiä 1970-luvulla.

Kosmoksen Katri Hepolampi (1936–2015) oli vuosikymmenet taiteilijaravintolan sielu. Nyt vetovastuussa ovat Irina ja Kiira Hepolampi.

Leskirouva Irja Örn (1910-92) hallitsi vähintään yhtä boheemeja paikkoja: Kruununhaan Kolmea Kruunua ja Punavuoren Kannua.

Center-Innin Eila Kuurma (1929-2016) toi Suomeen brunssit ja parsaviikot. Hänen Omenapuunsa tunnettiin pitkään kaupungin ainoasta leikkinurkkauksesta.

Palacen pääkylmäkkö 1957–88 ja Finnairin pääkylmäkkö 1988-99 Sirkka Gustafsson (s. 1934) oli hankkimassa Eero Mäkelän kanssa ensimmäistä Michelin tähteä Suomeen ja hän kokkasi myös tv-kokki Jaakko Kolmosen parina.

Sikkeri Sumari vuonna 2012. Mirja Hussain

Sikke Sumari (s. 1951) on tällä hetkellä Suomen pitkäaikaisin tv-kokki. Ravintoloitsija vuodesta 1996; nyt muiden muassa ravintola Sikke’s Tehtaankadulla.

Kaikilla on ollut aikansa rooli. He särkivät lasikaton ennen kuin sellaisesta edes puhuttiin. Nyt alaa hallitsevat pikemminkin kasvottomat omistajat: pääomasijoitus- ja pörssiyhtiöt sekä osuusliikkeet.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Näin herkkusuu selviytyy, kun ex tempore -illalliset jäivät tauolle – HU kysyi hyvän ruoan ystäviltä 3 kysymystä

Helsinkiläinen pariskunta kiersi vuoden aikana kaikki Suomen 50 parasta ravintolaa – ”Nautimme lähes kaikissa neljä–viisi ruokalajia”

Nämä helsinkiläiset ravintolat loistavat persoonallisella sisustuksellaan – "Ilahduttavasti kaikki ravintolat ovat säilyneet"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut