Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HJK:n akatemiajoukkueessa pelaa yli 10 "oman kylän poikaa" – "Tämä pesti on etuoikeus, saan valmistaa pelaajia ammattilaisiksi"

Jalkapallo: HJK:n nuoresta akatemiajoukkueesta on noussut lukuisia huippupelaajia.

Jalkapalloseura HJK:n akatemiajoukkue 04 nousi täksi kaudeksi miesten Ykköseen. Joukkueen päävalmentajana on maajoukkueen entinen luottopelaaja Mika ”Väykkä” Väyrynen. Kausi on hänelle ensimmäinen päävalmentajana.

– Tavoite on säilyä sarjassa ja pelata sellainen kesä, jossa ei tarvitse jokaisessa ottelussa taistella sarjapaikasta, entinen keskikenttäpelaaja puntaroi kauden alla.

Miesten Ykkönen alkaa viikonloppuna.

– Olosuhteista huolimatta, meillä on hyvä talvi takana. Pelasimme harjoitusotteluita myös liigajoukkueita vastaan, jotta pelaajat näkevät mikä ero on Ykkösellä ja Veikkausliigan pelaamisella.

HJK 04 on tärkeä asia emoseuralle. Joukkueen pelaajiin liittyy paljon odotuksia. Akatemiajoukkueesta on noussut vuosien saatossa useita pelaajia kansainvälisille kentille ja kansallisille nurmille: kärkenä Joel Pohjanpalo, Robin Lod, Sakari Mattila

Tuoreimman esimerkit ulkomaille lähteneistä Klubi 04 -pelaajista ovat Saku Ylitupa, Julius Tauriainen ja Aapo Halme.

– Myös nykyryhmässä pelaa yli kymmenen oman kylän poikaa. Tämä on seuramme pelaajan akatemiapolun viimeinen askel ennen siirtymistä edustusjoukkueeseen. Seurana meillä on tähän iso panostus ja siksi myös valtavat odotukset, HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miikka Takkula tiivistää.

Valmentajan harteilla on siis muutakin kuin urheilullinen menestys; tehtävää voisi kuvata start up -kiihdyttäjänä – kasvua pitää syntyä.

– Minun ja valmennuksen ensisijainen tehtävä on olla näiden nuorten apuna. Minulle tämä pesti on etuoikeus, saan valmistaa pelaajia ammattilaisiksi, Väyrynen kertoo ylpeänä.

HJK 04:n pelaajat ovat nuoria. Yhden talven harjoituspelin avauskokoonpanon keski-ikä oli vain 18 vuotta.

– Täydellinen haaste. Nämä pelaajat ovat erittäin motivoituneita.

Tulokasvalmentaja haluaa aikanaan myös ulkomaille. Se lienee on luonnollista 13 vuotta ulkomailla ja 63 A-maaottelua pelanneelle täysiveriselle jalkapalloammattilaiselle.

Kilpailu kansainvälisillä kentillä on kovaa.

Eniten ulkomaanvuosia Väykälle kertyi Hollannissa PSV:n ja Heerenveenin riveissä. Myös Englanti tuli tutuksi muun muassa Leedsissä.

– Opiskelen ja opettelen nyt peliä hienossa ympäristössä. Suoritan parhaillaan UEFA:n Pro -tutkintoa, sen pitäisi olla valmis ensi vuoden alussa.

Vuodet ulkomailla ovat myös kasvattaneet tuoreen valmentajan verkostoa. Ilman sitä ei valmentajapaikoista ulkomailla voi edes uneksia.

– Mitä ylemmäs tavoitteet nousevat, sen raadollisemmaksi peli menee. Kiva, kun on muutamassa paikassa ennättänyt pelaamaan ja verkostoa on syntynyt. Nasta homma tämä on, vasta perheen kanssa stadin keskustasta Kauniaisiin muuttanut Mika Väyrynen sanoo ja hymyilee luottavaisesti.