Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattilainen antaa 5 vinkkiä kodin kevätsiivoukseen: Puhdista nämä paikat vähintään kerran vuodessa

Ihmiset viettävät nyt paljon aikaa kotona, joten sameiden ikkunoiden ja likaisten liesien tuijotteluun jää huomattavasti normaalia enemmän aikaan. Päässä tykyttävästä kevätsiivouspaineesta pääsee nopeiten eroon ryhtymällä viivyttelemättä toimeen.

Vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku rakennusyhtiö JM Suomesta kehottaa kiinnittämään huomion ainakin näihin viiteen paikkaan, jotka tulisi pestä ja huoltaa vähintään kerran vuodessa.

Lattiakaivo

Suihkun ja pesutilojen lattiakaivon putsaus kannattaa Hakun mukaan tehdä vähintään kerran vuodessa.

– Ennen puhdistuksen aloittamista kannattaa varata mukaan suojakäsineet omien käsien turvaksi, vanha tiskiharja putsausta varten sekä ruuvimeisseli lattiakaivon ritilän irrotukseen nostamalla. Puhdistusaineeksi sopivat yleispuhdistusaineet ja vesi. Yksi hyvä niksi on kaataa edellisenä iltana kaivoon pesuainetta ja antaa pesuaineen muhia siellä yön yli. Tämä helpottaa huomattavasti itse pesua seuraavana päivänä. Pahimpia virheitä lattiakaivoa putsatessa on se, että laittaa vesilukon huonosti paikoilleen. Tällöin kaivosta saattaa alkaa tulla epämiellyttäviä hajuja, Hakku sanoo tiedotteessa.

Parvekelasit

Parvekelasit on Hakun mukaan hyvä pestä juuri keväällä.

– Oikean säätilan valinta on tärkeää. Laseja ei kannata pestä talvella kovassa pakkasessa, jolloin pesuvesi jäätyy parvekelasin pintaan. Parvekelasien puhdistajan kannattaa varata ensimmäiseksi käsien ulottuville esimerkiksi markettien siivous- tai pesuainehyllystä löytyvä teflon- tai silikonispray saranan voiteluun, vettä ja pesuainetta profiilien ja lasien puhdistukseen sekä ikkunan pesuun tarkoitetut välineet. Mukaan kannattaa ottaa myös imuri, jolla saa alakiskoista helposti pölyn pois sekä tarvittaessa varrellinen pesuväline, jolla saa liat pois ilman että tarvitsee käyttää jakkaraa. Pahimpia virheitä puolestaan on käyttää likaisia työvälineitä, jolloin lasin pinta naarmuuntuu", Jenna Hakku sanoo.

–  Pesuaineeksi kannattaa valita neutraali puhdistusaine, sillä ne sopivat niin alumiiniprofiileille kuin laseillekin. Joissain tapauksissa pelkkä vesi saattaa myös riittää. Liian pesuaineen käyttö saattaa kuitenkin jättää lasin pintaan kalvon, joka kerää nopeasti uutta likaa itseensä. Pesuainetta annostellessa kannattaa noudattaa pesuainevalmistajan ohjetta.

Sauna

Saunan materiaalit kuluvat Hakun mukaan sitä nopeammin mitä pidemmäksi pesuväli kasvaa.

–  Lauteet tulee kastella lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Tämän jälkeen laudepinnat pestään veteen sekoitetulla pesuaineella harjaa tai sientä apuna käyttäen. On tärkeää käydä läpi lauteen kaikki pinnat. Myös alapuoli, sillä se on yleisin paikka, joka saunan pesussa jää pesemättä. Viimeinen huuhtelukerta tulee tapahtua kylmällä vedellä, joka sulkee puun syyt, jotta puun huokoset supistuvat ja lika tarttuu niihin vaikeammin. Tämän jälkeen pese lopuksi lattia. Myös kiuaskivet kannattaa vaihtaa kevätsiivouksen yhteydessä, Hakku neuvoo.

Uuni

Likainen uuni saattaa lisätä jopa sähkölaskua.

– Ensin kannattaa ottaa uunista pois pellit ja ritilät. Myös irtoliat otetaan alussa pois pyyhkimällä. Tämän jälkeen suihkutetaan uunin pinnoille uunin pesuainetta, kunhan on ensin lukenut aineen käyttöohjeen. Sen jälkeen annetaan aineen vaikuttaa muutama tunti eikä haittaa, vaikka aine olisi yön yli uunissa. Lopuksi aine pyyhitään huolellisesti pois ja uuni on valmis, Hakku sanoo.

Astianpesukone

Astianpesukoneen puhdistukseen tulee käyttää vain koneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, eikä esimerkiksi käsitiskiainetta.

– Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen. Kun lähdet puhdistamaan konetta, ota alakori pois, jos mahdollista. Sen jälkeen Irrota siivilät ja suihkuvarret, pese ne ja laita takaisin. Laita myös alakori takaisin. Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu. Jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, laita pesuainelokeroon konetiskiainetta ja pese kone ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea, Hakku sanoo tiedotteessa.