Pyöräilykypärät osoittautuivat asianmukaisiksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testissä.
Tukes testautti yhdeksän pyöräilykypärämallia. Niistä ei löytynyt turvallisuutta vaarantavia rakenteellisia puutteita. Jonkin verran puutteita löytyi asiakirjoista ja merkinnöistä. Esimerkiksi valmistajan nimi tai suomen- tai ruotsinkieliset käyttöohjeet puuttuivat.
Puutteita oli myös EY/EU-tyyppitarkastustodistuksissa ja EY/EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksissa.
Tukes testautti pyöräilykypärämallit testauslaitoksessa Itävallassa. Testit tehtiin eurooppalaisen pyöräily-, rullalautailu- ja rullaluistelukypäriä koskevan standardin mukaisesti.
Pyöräilykypärät ovat luokan II henkilönsuojaimia ja niiden pitää täyttää EU:n henkilönsuojainasetuksessa määritellyt vaatimukset.
Pienten lasten kypärille on oma standardi. Standardin mukaiset pienten lasten kypärät tunnistaa vihreästä soljesta, joka aukeaa, jos lapsi jää kiinni kypärän varaan.
– Kypäriä koskevat myös niin sanotut private label velvoitteet, eli jos markkinoit tuotteita omalla tavaramerkilläsi, valmistajan velvoitteet koskevat sinua, sanoo Tukesin ylitarkastaja Soili Huttunen tiedotteessa.
Pyöräilykypärien osalta tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että yrityksen pitää hankkia itselleen myönnetty rinnakkainen tyyppitarkastustodistus.
Yrityksillä on vastuu siitä, että sen myymät tuotteet ovat turvallisia. Tämä koskee niin valmistajaa, maahantuojaa kuin tuotetta myyvää kauppaakin.
Tukes ei tarkasta tuotteita ennakkoon, vaan valvonta on riskiperusteista ja pistokokeenomaista.
Parhaiten päätä suojaa sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä, joka on myös kiinnitetty oikein.
Liikenneturvan mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 25 ja loukkaantunut 620 pyöräilijää. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä joka kymmenes ja loukkaantuneista joka kahdeksas oli pyöräilijä.
Pyöräilijän kuoleman aiheuttaa usein päävamma. Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosien 2017-2019 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä 41 pyöräilijää ei käyttänyt kypärää. Kypärä olisi todennäköisesti pelastanut heistä joka kolmannen.
Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä suojakypärää.