Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahden neliön vuokrattavat "työkopit" tulivat kauppakeskuksiin – "Tila puhdistuu automaattisesti kerran 90 sekunnissa"

Työtilat: Vuokrattavat etätyökopit voivat tuoda monelle etätyöläiselle työrauhan.

Etätöiden jatkuessa moni kaipaisi työskentelylleen hiljaista tilaa, mutta kodin neliöt eivät siihen välttämättä taivu. Korona sulki myös kahvilat, joissa moni on tehnyt töitään.

Useissa kauppakeskuksissa otettiin huhtikuussa käyttöön kahden ja puolen neliön kokoisia koppeja, Spacehubeja, joita voi vuokrata työskentelyä ja pieniä kokouksia varten.

– Jos kotiin voisi valmistaa äänieristystä vastaavan studion, niin tämä olisi sellainen. Tila on akustisesti hyvä ja siellä pääsee omaan kuplaansa. Puhe kuuluu, mutta kohina ympäriltä häviää, toteaa idean takana olevan teknologiayhtiö Steerpathin toimitusjohtaja Tuomas Ilola.

– Tämä oli myös ensimmäinen palaute, jonka sain haastateltuani erästä käyttäjää, Ilola jatkaa kauppakeskus Redissä käyttöönotetusta tilasta.

Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen sanoo, että hiljaisille työtiloille on korona-aikaan ollut kysyntää.

– Meille on selkeästi tullut kysyntää modulaatioille, joissa pääsee äänieristettyyn tilaan hoitamaan palaverinsa. Aika usein halutaan yksityisyyttä ja rauhaa. Idea itsessään vaikutti jo siltä, että sitä kannatti kokeilla.

Tila puhdistuu automaattisesti kerran 90 sekunnissa.

Alkuun Redissä on yksi työtila, jatkossa ehkä useampia, mikäli kysyntää on.

– Ainakin siivoojat ovat sanoneet, että porukkaa on ollut. Tällä mennään nyt ainakin vuoden loppuun, Salminen jatkaa.

Redissä mobiilisovelluksella varattava työtila on sijoitettu kahvilan viereen.

– Kahvilat ovat luonnollinen paikka tehdä etätöitä ja sopia tapaamisia toimiston ulkopuolelle. Tuomme äänieristetyt tilat näihin jo ihmisten käyttämiin paikkoihin, Ilola sanoo.

Tilaan mahtuu kerralla kaksi henkilöä.

Kauppakeskus Redin lisäksi Spacehubeja on otettu käyttöön myös kauppakeskus Arabiassa, Kluuvissa ja Hertsissä.

Ilolan mukaan Arabia on hyvä esimerkki asuinalueesta, jossa Spacehubin kaltaisille tiloille saattaisi olla käyttöä.

– Olemme yrittäneet löytää työtiloille ihmisten asumisen kannalta hyviä paikkoja. Arabiassa asuu nuorta porukkaa suhteellisen pienissä asunnoissa. Suuri osa käy kauppakeskuksessa useita kertoja viikossa. Kaupat ovat alakerrassa ja kahvilat yläkerrassa.

Lisää uusia paikkoja etsitään parhaillaan. Toukokuun lopussa työtiloja on käytössä jo noin 20. Niitä on myös Espoossa ja Vantaalla.

Spacehubin varaaminen tapahtuu kännykällä. Ovi aukeaa matkapuhelimella. Tilavuokra on aikaperusteinen, 15 minuuttia maksaa 2,50 euroa. Tunnin taksa on kymmenen euroa ja päivävuokra on maksimissaan 49 euroa.

Tilassa on kaksi tuolia, pöytä, valaistuksen säätö ja näyttö. Koronaturvallisuus on huomioitu ilmanvaihdolla ja itsestään puhdistuvilla pinnoilla. Seinät ovat antibakteerista materiaalia.

– Tila puhdistuu automaattisesti kerran 90 sekunnissa ja ilma pysyy näin puhtaana, Ilola kertoo.

Teknologiayhtiö Steerpath on aiemmin auttanut yrityksiä muun muassa tilojen käytön tehostamisessa. Korona vauhditti hiljaisten työtilojen tarvetta.

– Korona-aikana havaitsimme, että etätyöt tulevat isoksi ilmiöksi. Sitten ryhdyimme miettimään, miten voisimme tukea tätä ja siitä ajatus lähti. Koitamme koko ajan oppia, mikä on uusi tapa tehdä töitä.

Korjaus 10.5. kello 12.55: Ovi aukeaa matkapuhelimella, ei koodilla, jonka voi mieltää näpyteleltäväksi numerosarjaksi.