Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HPV-rokote voi vähentää ennenaikaisia synnytyksiä, kertoo tuore tutkimus

HPV- eli papilloomavirusrokotteella voidaan mahdollisesti ehkäistä kohdunkaulan syöpien lisäksi myös ennenaikaisia synnytyksiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) tehty rekisteritutkimus viittaa siihen, että HPV-rokotuksen saaneilla on vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ei-rokotettuihin verrattuna.

Tutkimuksessa selvisi, että rokotuksen saaneiden synnytyksistä käynnistyi ennenaikaisesti kolme prosenttia ja rokottamattomien yli viisi prosenttia. Raskausviikoilla 22-31 HPV-rokotetuilla ei ollut lainkaan ennenaikaisia synnytyksiä, kun rokottamattomilla niitä oli yhdellä prosentilla.

– Kaikissa vertailuryhmissä suunta oli sama eli HPV-rokotuksen saaneilla oli vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ei-rokotettuihin verrattuna. Ennen 32. raskausviikkoa rokotuksen vaikutukset olivat kaikkein suurimmat, kertoo tiedotteessa tutkimusryhmän jäsen, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kalliala Husin Naistenklinikalta.

Lapsista 5-6 prosenttia syntyy Suomessa ennenaikaisesti ja koko maailmassa 5-18 prosenttia. Kalliala arvioi, että eri maat voisivat hyötyä HPV-rokotuksista myös ennenaikaisten synnytysten vähenemisen vuoksi.

– Olisi todella hieno asia, jos voisimme rokotteella ehkäistä sekä kohdunkaulansyöpiä että ennenaikaisia synnytyksiä, Kalliala sanoo.

Tutkimuksen tulokset tukevat aiemmin Australiassa tehdyn tutkimuksen tuloksia. Näiden kahden tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan tule Kallialan mukaan vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

– Seuranta-aika oli lyhyt ja tutkimuksen naiset vielä melko nuoria, joten synnytyksiäkin oli vähän. Asiaa tutkitaan parhaillaan myös muissa maissa, joten on syytä odottaa niiden tuloksia. Meillä on puolestaan tutkimuslupahakemus seurannan jatkamiseksi parhaillaan vireillä.

Tutkimuksessa selvitettiin rekistereistä lähes 40 000 vuosina 1990-95 syntyneen naisen synnytysten tiedot. Naisista 6 226 oli saanut HPV-rokotteen, 1 770 hepatiitti B- eli HBV-rokotteen, mutta ei HPV-rokotetta, sekä vajaat 20 000 naista, jotka eivät olleet saaneet kumpaakaan rokotetta.

Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-virustartunnan elämänsä aikana, useimmiten yhdynnässä.

Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsekseen, mutta osa niistä voi vuosien kuluessa edetä solumuutosten kautta syöväksi, kuten kohdunkaulansyöväksi, joka on yleistynyt nuorilla naisilla 1990-luvulta lähtien.

Syövän esiasteita etsitään irtosolunäytteillä eli papakokein ja nykyisin myös HPV-testillä, ja esiasteet pyritään hoitamaan ennen niiden kehittymistä syöväksi.

Suomessa HPV-rokote on ollut kansallisessa rokoteohjelmassa vuodesta 2013.