Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Todennäköisempää, että pelkkä tilastopiikki, mutta ei se tässä vaiheessa lohduta" – Helsingin poliisi huolissaan nuorison teräaseiden käytöstä ja väkivallasta, jolle ei näy loppua

Nuorison vakavat rikokset ovat puhuttaneet viime aikoina. Helsingin poliisin rikoskomisario Jukka Larkio kertoi pari viikkoa sitten MTV:lle, että maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä teräaseen käyttökynnys on alhaisempi kuin kantasuomalaisilla keskimäärin. Lausunto liittyi Päärautatieasemalla tapahtuneeseen puukotukseen, jossa uhri menehtyi sanaharkasta alkaneen tappelun seurauksena. Teosta epäiltynä otettiin kiinni 16-vuotias poika.

Larkion kommentin jälkeen Kaivopuistossa tapahtui vappuviikonloppuna nuoren miehen puukotus ja samana sunnuntaina Ruoholahdessa alkanut kärhämä johti karkuun juosseen 14-vuotiaan selkään puukotukseen.

Tiistaina poliisi tiedotti myös maaliskuisesta tapon yrityksestä Malminkartanossa, jossa 17-vuotias löi taisteluveitsellä teini-ikäistä poikaa riidan päätteeksi.

Poliisi epäilee järjestäytynyttä rikollisuutta Itä-Uudenmaan nuorisoporukoissa – rikosnimikkeet ulottuvat näpistyksistä tapon yrityksiin

Poliisi jalkautuu tulevana viikonloppuna tehostetusti nuorten pariin.

Poliisin nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kertoo, että nuorten vakava väkivaltarikollisuus lähti nousuun viime vuonna, eikä loppua näy.

– Vaikka kukaan ei voi sanoa varmaa syytä, ei voi mennä kauaksi se, että koronalla ja sen välillisillä vaikutuksilla on osuutta asiaan.

Nuorilla on päihde- ja mielenterveysongelmia, toimettomuutta ja huono-osaisuutta.

Jotain yksittäisiä 12–13-vuotiaiden tapauksia on ollut.

Forss sanoo, että kun koronarajoituksia päästää nyt purkamaan, järkevä tekeminen voi auttaa ennaltaehkäisyssä.

– Toki voidaan myös yleisesti puhua siitä, miten teräaseita saataisiin kadulta pois, Forss jatkaa.

– Esimerkiksi Iso-Britanniassa on ollut erilaisia projekteja, joissa on yritetty vähentää niiden nuorten määrää, jotka kantavat teräasetta. Lisäksi kotien osuus korostuu osaltaan, että tästäkin asiasta kannetaan huolta, kun lapsi lähtee kartsalle.

Petri varasteli kaupoista sisäfileitä ympäri Helsinkiä ja rahoitti niillä huumeidenkäyttönsä: "Sekoilu olisi voinut loppua paljon aikaisemminkin" – Helsingin poliisi pysäyttää nyt nuorten rikoskierteen uudella tavalla

Forss korostaa, että nuorten väkivaltailmiön pysyvyydestä ei voi sanoa mitään varmaa.

– Todennäköisempää on, että kyseessä on pelkkä tilastopiikki, mutta se ei tässä vaiheessa lohduta ja tilanne huolestuttaa. Tämän takia pitää tehdä jotain toimenpiteitä, että tilanne saadaan rauhoittumaan. Me teemme omalta osaltamme sen, että tutkimme tapaukset mahdollisimman hyvin.

Poliisin nuorisoryhmällä on ollut tutkittavana vuosittain myös kymmeniä ryöstöjä. Merkkivaatteiden ryöstelyä kanssakulkijoiden päältä on Forssin mukaan esiintynyt noin parin vuoden ajan.

– En muista, että näitä olisi juuri ollut esimerkiksi 10 vuotta sitten. Osaltaan tämä liittynee vaateilmiöön yleisesti, jossa nuoret esimerkiksi tekevät kauppaa merkkituotteilla kuten kengillä ja takeilla, ja koska osalla ei näihin ole varaa, hankintaan ne muilla keinoin, Marko Forss pohtii.

– Vuonna 2020 meidän ryhmälle kirjattiin yhteensä 78 rikosilmoitusta ryöstöistä, törkeistä ryöstöistä tai niiden yrityksistä. Muutama tapaus tutkittiin meidän varsinaisessa ryöstöryhmässä, joten ihan kaikki alaikäisten jutut tuossa eivät ole. Polstatista tilastoja hakiessa ei myöskään näy rikosilmoitusmäärä, vaan lasketaan epäiltyjä ja rikosnimikkeitä yhteen, jolloin yksi ilmoitus voi esimerkiksi tuottaa 10 osumaa tilastoon, Forss kertoo.

”Olin peloissani ja yksin, vaikka esitinkin kovaa jätkää” – Huumeidenkäytön jo lapsena aloittanut Pietro kertoo koskettavasti, miksi rikoksilla oireilevaa nuorta ei saisi jättää yksin

Viime vuoden 78:sta tapauksesta 13:sta tapauksessa anastettiin tai yritettiin Forssin mukaan anastaa vaatteita.

– Näistä yleisimpiä olivat takit ja hupparit. Osa tapauksista liittyi tilanteisiin, joissa kaupoista oli sovittu netissä myyntisivun kautta ja osa satunnaisesti vastaan tulleiden ryöstöjä.

Myös kuulokkeita ja puhelimia ryöstetään sekä käteistä. Uhrina on useimmiten samanikäinen nuori.

Nuorisorikollisuudessa uusi ilmiö: Lapsi saattaa sanoa että "ei vasikoi" kaveriaan – koston pelossa myös uhri voi vältellä poliisia

Poliisin nuorisoryhmä käsittelee valtaosin 15–17-vuotiaiden rikosjuttuja, mutta jonkin verran on myös nuorempia. Forssilla ei ole tarkkoja lukuja tekijöiden iästä.

– Varmasti jotain yksittäisiä 12–13-vuotiaiden tapauksia on ollut, joissa on ryöstetty esimerkiksi euro tms. Tämä kuvastaa myös hyvin sitä, että vaikka teko olisi lapsen tekemä ja anastetun omaisuuden arvo suhteellisen mitätön, puhutaan kuitenkin ryöstöstä, jos anastamisessa käytetään väkivaltaa tai sen uhkaa, Forss muistuttaa.

 – Puukko on yleisin. (Joukkoliikennevälineiden) lasivasarat tosi harvinaisia. Nyrkkirautoja silloin tällöin, Forss jatkaa aseista, joita nuoriso kantaa mukanaan.

Forssin mukaan viime vuoden 78 ryöstöjutusta 19 on keskeytetty, eikä niissä ole epäiltyä selvillä.

Ovatko tekijät maahanmuuttajataustaisia vai kantasuomalaisia, vai tasaisesti molempia?

– Maahanmuuttajatausta korostuu. Noista selvitetyistä 59:stä jutusta yli puolessa yksi tai useampi epäilty on maahanmuuttajataustainen.

"Lapset ryöstävät vaatteita toisensa päältä, ei tässä mitään uutta ole", sanoo poliisi rikosilmiöstä – Lauttasaaren puukkoryöstöstä epäilty 16-vuotias on "poliisin vanha tuttu"

16-vuotiasta poikaa epäillään törkeästä ryöstöstä, uhkaili puukolla ja jahtasi myös muita nuoria Lauttasaaressa

Puukolla uhanneiden teinipoikien epäillään ryöstäneen pojan Malmilla, saaliiksi merkkilaukku

Suojelupoliisilta raju arvio: "Suomessa on jo perheitä, joissa on radikaali-islamisteja kolmessa sukupolvessa"

Tunnetaitojen opetusta toivotaan oppiaineeksi kouluun – kansalaisaloite kerännyt jo 10 000 nimeä: "Empatian kokemista voi harjoitella"

Haalarikamerat lisäävät poliisin ja kansalaisten oikeusturvaa – "Niiden käyttöikä on sama kuin älypuhelinten"