Nuorisorikollisuudessa uusi ilmiö: Lapsi saattaa sanoa että "ei vasikoi" kaveriaan – koston pelossa myös uhri voi vältellä poliisia

Helsingin poliisin mukaan ryöstetty nuori saattaa pelätä tekijöiden kostoa, mutta poliisilla ei ole tietoa yhdestäkään tapauksesta, jossa fyysisiä kostotoimia olisi uhriin kohdistettu. Kuvituskuva. Niina Villman
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin Uutiset kertoi äskettäin nuorison lisääntyneestä väkivaltarikollisuudesta ja teräaseiden käytöstä, josta kaupunkilaiset ja myös poliisi ovat huolissaan.

Lisäksi nuoret ryöstelevät toisensa päältä vaatteita ja kohdistavat ryöstöjä myös muuhun omaisuutaan.

"Todennäköisempää, että pelkkä tilastopiikki, mutta ei se tässä vaiheessa lohduta" – Helsingin poliisi huolissaan nuorison teräaseiden käytöstä ja väkivallasta, jolle ei näy loppua

Helsingin poliisin nuorisoryhmä käsittelee valtaosin 15–17-vuotiaiden rikosjuttuja, mutta jonkin verran on mukana myös nuorempia.

Viime vuonna nuorisoryhmällä oli tutkittavanaan 78 ryöstöjuttua, joista 19 on keskeytetty, eikä niissä ole epäiltyä selvillä. Helsingin Uutisten aiemmassa jutussa poliisi kertoi, että viime vuoden selvitetyistä 59:stä jutusta yli puolessa yksi tai useampi epäilty on maahanmuuttajataustainen.

Uutena ilmiönä näkyy rikoskomisario Marko Forssin mukaan se, että jopa ryöstön uhri välttelee poliisia.

– Syynä on yleensä pelko kostosta, vaikka osalliset eivät toisiaan tuntisikaan. Itselläni ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa ryöstön jälkeen epäilty olisi fyysisesti käynyt kostamassa asiasta puhuneelle asianomistajalle tai todistajalle. Jotain suunsoittoja on joskus ollut entuudestaan tuttujen kesken, mutta näihinkin on sitten puututtu heti poliisin puolelta, Forss kertoo.

Osaltaan asiaan liittyy myös kanssaepäiltyjen haluttomuus kertoa asioista.

– Näissä korostuu tuon pelon lisäksi kunniakysymykset, jossa lapsi toteaa, että ’minä en vasikoi kavereitani’. Nämä täysin vaikenevat ovat kuitenkin melko harvinaisia tapauksia, Forss jatkaa.

"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"

Onko ylipäänsä nuorten luottamuksessa poliisiin havaittu vähenemistä?

– En ole itse havainnut sitä ryöstöjen selvittelyn kohdalla. Muutamia tapauksia on nyt etenkin viime aikoina ollut, noissa asianomistaja on vaiennut ja on ollut puhetta, että asiat on sovittu keskenään. Tämä tosin on ainakin vielä suhteellisen harvinaista alaikäisten kohdalla ja näissäkin tapauksissa osa osallisista oli jo täysi-ikäisiä, Forss vastaa.

Itä-Helsinkiä hehkuttava artisti laukoo suorat sanat nuorison merkkivaateilmiöstä: "Jos et ole huumekauppias, niin..."

Sadistiseksi kuvaillun Koskelan murhatapauksen pääkäsittely alkoi ainakin osittain julkisena – Pojilla oli "rangaistusleikki"

Kytästä tuli fobba ja bomberit flexaa – stadin slangi ammentaa Itä-Helsingistä ja voi hyvin

"Nuorten karkailu on ilmiö, mitä ei missään tapauksessa pitäisi olla" – Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan Helsinki parantaa lastensuojelua konkreettisilla toimilla

Päätoimittaja Kannala: Nuorten väkivalta ja rikokset on yritetty lakaista maton alle Helsingissä – "Keskustelu on vahvasti politisoitunut"

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut