Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rokotepalvelussa havaittiin erikoinen ongelma – Punkkirokotukseen tulijoita jouduttu käännyttämään pois koska koronarokotteesta on liian vähän aikaa

Rokotebusseistaan tunnetussa Suomen Rokotepalvelussa on havaittu erikoinen ongelma: puutiaisaivokuumerokotteen ottajia joudutaan käännyttämään pois. Syynä on se, että asiakkaat ovat joko saaneet tai tulevat saamaan koronarokotteen muutaman päivän sisällä.

Rokotepalvelun mukaan koronarokotetta ennen ja jälkeen on syytä pitää 7–14 vuorokauden varoaika ennen kuin ottaa muita rokotteita.

THL suosittelee varoaikaa, jotta mahdolliset rokotteesta aiheutuvat välittömät sivuvaikutukset osataan yhdistää oikeaan rokotteeseen.

Terveystalo muistuttaa puolestaan, että punkin purtua se tulee irrottaa iholta mahdollisimman nopeasti punkkipinseteillä, sillä punkit levittävät myös borrelioosia. Puremakohtaa on hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma punkinpureman kohdalla tai puremakohtaan ilmestyy kasvavia ihottumia vielä muutaman viikon kuluttua puremasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Borrelioosi paranee antibiooteilla parhaiten taudin alkuvaiheessa.

Hoitamattomana borrelioosi jatkuu ja muuttaa muotoaan. Taudin myöhäisvaihe ilmenee eri tavoin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuina.