Hietalahden asukkailta vastaehdotus kaupungin suunnitelmille: "Tässä on kyse asukkaiden tyytyväisyydestä, ei pääomasijoittajien"

Rakentaminen: Hietalahden asukkaat aikovat tehdä kaupungille vastaehdotuksen alueen lisärakentamisesta.

Näkymäkuva Hietalahden torin suunnasta. Ideasuunnitelma 1:ssä rantaan sijoitetaan talo, jonka kivijalkaan tulee palvelu-, ravintola- ja liiketilaa. JKMM Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, WSP

Sanna Jompero-Lahokoski

Hietalahden asukkaat ovat ryhtyneet puuhaamaan vastaesitystä kaupungin suunnitelmiin Hietalahdenrannan lisärakentamisesta muun muassa niin, ettei Hietalahden allasta tuhottaisi. Vastaesityksen takana on joukko yksityishenkilöitä.

– Ehdotuksessamme pyritään vihreämpään vaihtoehtoon. Toivomme, että rannasta ei tehtäisi tuulitunnelia ja annettaisiin tilaa luonnolle sekä ihmisille. Tässä on kyse asukkaiden tyytyväisyydestä, ei pääomasijoittajien, toteaa asukas Pekka Vuento.

Ehdotuksessa rakentamista olisi vähemmän ja muun muassa veneilyyn, uintiin, kahviloihin sekä ravintoloihin liittyviä palveluita enemmän.

Ehdotus on tarkoitus saada kaupungille toukokuun aikana.

Tertta Saarikko on asunut Hietalahdessa 20 vuotta. Ilkka Kuosmanen

Pro Hietalahti kertoi jo keväällä oman kantansa suunnitelmiin kaupungin Kerro kantasi -sivuilla.

Luulin niitä alkuun aprillipilaksi.

– Ehdotuksessamme allasaluetta elävöitettäisiin matalilla rakennuksilla. Se lähtee siitä, että alue olisi kaikkien kaupunkilaisten yhteistä aluetta, ei toimistorakennuksia, toteaa Pro Hietalahden varapuheenjohtaja Tertta Saarikko.

Alueen alustavat suunnitelmat ovat hämmentäneet asukkaita viime syksystä lähtien, kun kaupunki julkaisi kommentoitavaksi alueen kehittämissuunnitelmat. Ideasuunnitelmat julkaistiin keväällä.

Kaupunki myönsi vuosi sitten kehittämisvarauksen HGR Property Partnersille. Varaus on voimassa vuoden 2022 loppuun.

Suunnitelmien tavoitteena on rakentaa rantaan toimistoja ja kivijalkapalveluita sekä kehittää ulkotiloja, kuten toria ja altaan ympäristöä. Uutta kerrosalaa olisi enimmillään 39 000 kerrosneliömetriä.

Saarikko sanoo olevansa nykyarkkitehtuurin suuri ystävä, eikä halua vastustaa alueen kehittämistä.

– Tämä on vaan niin väärä paikka tällaisille suunnitelmille. Luulin niitä alkuun aprillipilaksi. Moni ihminen on jo nyt sanonut, että ryhtyy vakavissaan katsomaan asuntoa muualta. Se on äärimmäisen surullista.

Yhdessä suunnitelmassa Hietalahden allas kapenisi kanavaksi.

Yksi suuttumuksen aihe on ollut asukkaiden mukaan suunnittelun aikana kasvanut rakennusmassa. Suunnitelmat ovat olleet kahteen kertaan nähtävillä, viime syksynä ja tänä keväänä.

– Kun suunnitelmien kommentointi viime syksynä sulkeutui uudisrakentamisen määrä oli 15 000 kerrosneliömetriä. Huhtikuussa ne olivatkin jo aivan järkyttävän massiiviset eli keskimäärin 35 000.

Kantakaupungin arkkitehti Sinikka Lahti kaupunkiympäristön toimialalta selventää asiaa.

– Tässä on syntynyt valitettava väärinymmärrys. Varausehdoissa on puhuttu 15 000–20 0000 kerrosneliömetristä ja se koskee varauksensaajan osuutta. Kokonaiskerrosala määritellään suunnittelun kautta, eikä meillä ollut varauspäätöstä tehtäessä vielä suunnitelmia käytettävissä.

Lopusta rakennusalasta kaupunki päättää itse, kenelle se luovuttaa tai vuokraa tontteja. Rannan tuntumaan on suunniteltu toimisto-, liike- ja mahdollisesti kulttuuritilaa, ei asumista.

Asemakaavoitus on tarkoitus käynnistää kesän aikana. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee nähtäville lomien jälkeen.

– Vielä on epäselvää, valitaanko jatkosuunnittelun pohjaksi yksi vai useampi suunnitelma, Lahti jatkaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut