Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt puhuu Vuosaaren saunalautta-asiassa loattu virkamies Tapio Rossi: "Minut on todettu kaikilta osin syyttömäksi" – teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

Viime marraskuussa kohun nostattaneessa Vuosaaren saunalautta-asiassa on nyt saatu kättä pidempää tutkinnan osalta.

Laajalti levinneessä yrittäjän kirjoittamassa Facebook-päivityksessä nimettiin kaksi kaupungin virkamiestä, joiden vihjattiin jopa pyytäneen rahaa sopimuksen vauhdittamiseksi Vuosaaressa, eli syyllistyneen lahjusrikokseen.

Nyt tekstissä mainittu kaupungin vesiliikenneasiamies Tapio Rossi kertoo, että hänet on todettu kaikilta osin syyttömäksi. Syyttäjä on päättänyt lopettanut asiassa esitutkinnan, koska näyttöä rikoksista ei ole. Myöskään kaupungin omassa sisäisessä selvityksessä ei havaittu huomautettavaa Rossin toiminnassa.

Kova väite Helsingin virkamiehistä – Yrittäjä HU:lle: "Minulla on puheluäänite, jossa vihjataan..."

Rossi korostaa HU:lle, että lahjusrikoksesta ei edes tutkintapyyntöä tehty, vaan saunalauttayrittäjien tekemät tutkintapyynnöt koskivat epäiltyä petoksen yritystä sekä virkavelvollisuuden rikkomista.

Varsinaisella saunalautalla on kaksi yrittäjää ja heillä yhtiökumppaninaan on yrittäjä, joka pyörittää vesiurheiluvälinevuokrausta.

Rossi kertoo, että sai tietoonsa marraskuisena viikonloppuna julkaistun Facebook-kirjoituksen tuolloin maanantaina töihin tultuaan. Rossi sai kuulla, että tällainen teksti leviää vauhdilla sosiaalisessa mediassa.

– En tiedä mikä motivaatio (yrittäjällä) oli kirjoittaa tämä, oliko se harmitusta siitä, että hanke ei edennyt tai halua saada omaa hanketta edistettyä julkisen paineen avulla, Rossi miettii.

– Mutta asia sai isot mittasuhteet ja aika voimakkaasti oli väritetty asioita.

Rossi kokee, että kohua herättäneen ja vuodatustyyppisen kirjoituksen jälkeen asiaan liittyvien yrittäjien piti "keksiä joku syy tehdä rikosilmoitus".

Esimerkiksi tutkintapyyntö petoksen yrityksestä koski sitä, että Rossi oli lähettänyt siirtokehotuksen yrittäjille, joiden saunalautta oli luvattomalla paikalla rannassa. Kirjeessä todettiin, että mikäli lauttaa ei siirretä, asia etenee kaupungin puolelta käräjäoikeuteen ja perässä voi seurata lasku perusteettomasta edusta eli kyseisen laituripaikan vuokraa käytetyllä ajanjaksolla vastaava summa.

Kyseessä on kaupungin normaali käytäntö.

– Vastaavia kirjeitä lähtee luvattomilla paikoilla oleville veneille Helsingissä ja yleensä he sitten käyvät siirtämässä veneensä, Rossi toteaa.

Samaan päätyi myös tutkinnanjohtaja esityksessään lopettaa esitutkinta. Helsingin Uutiset on tutustunut esitutkinnan rajoittamispäätökseen.

Tutkinnanjohtajan mukaan taloudellisen hyödyn tavoittelua, erehdyttämistarkoitusta tai vahingoittamistarkoitusta ei ole tullut asiassa ilmi.

Kolme helsinkiläistä yrittäjää teki poliisille tutkintapyynnön kaupungin virkamiehistä – taustalla Vuosaaren saunalautta- ja kelluva kahvila -kiistat

Virkavelvollisuuden rikkomisepäilyssä puolestaan oli kyse siitä, kun Tapio Rossi kävi Aurinkolahden rannassa jo toista kertaa valvontakäynnillä ja saunalautta oli edelleen luvattomalla paikalla. Yrittäjien mukaan Rossi olisi laiturilla "huutanut ja heilutellut nyrkkejään", mutta tämä ei Rossin mukaan pidä paikkaansa.

– Myönnän, että olin turhautunut tilanteessa, enkä ehkä kaikkein ystävällisin, Rossi kuvailee.

Myös tutkinnanjohtaja totesi, että turhautuminen tilanteessa on korkeintaan inhimillinen virhe, eikä virkavelvollisuuden rikkomista. Kaupungin yritysluotsi puolestaan todisti, että Tapio Rossi ei ole mustamaalannut asianomistajia eli yrittäjiä, tai pyrkinyt hankaloittamaan heidän toimintaansa. Päinvastoin, asianomistajien yritystoiminnan edistämiseen on useiden kaupungin tahojen, myös Rossin, toimesta käytetty paljon aikaa.

– Minun maineeni on perusteetta mustattu julkisuudessa, Rossi sanoo.

Vaikka virkamiesten nimet poistettiin parin päivän jälkeen Facebook-kirjoituksesta ja myöhemmin koko kirjoitus Facebookista, Rossi kertoo, että hänen nimensä googlaamalla aiheettomat syytökset löytyvät edelleen helposti netistä.

– Jos mielipiteensä olisi halunnut ilmaista, sen olisi voinut tehdä ilman nimenjulkaisua, korostaa Rossi, joka on työskennellyt kaupungilla kymmenen vuotta ja vesiliikenneasiamiehenä viisi vuotta.

Hän teki sometekstin julkaisseesta henkilöstä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Epäilty kunnianloukkaus on edennyt syyteharkintaan.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio kertoo, että kaupunki suhtautuu aina vakavasti sen työntekijöitä kohtaan esitettyihin väitteisiin. Siksi myös tämä kahteen virkamieheen kohdistunut epäily selvitettiin riippumattomassa sisäisessä tarkastuksessa perin pohjin.

Huomautettavaa kummankaan toiminnasta ei löytynyt ja lisäksi esitutkinta lopetettiin molempien kohdalla, joten Laition mukaan asia on nyt loppuun käsitelty.

Juttua muokattu kello 13.12: Lisätty Tommi Laition osuus.

Poliisi aloitti selvityksen Vuosaaren saunalauttayrittäjän rajun Facebook-kirjoituksen pohjalta – "Aika voimakkaasti asiat tuotu esille"

20-vuotiaat kaksoset Onni ja Ilmari toivat kesäbisneksen keskelle Vuosaaren talvea – "Vastuuta ja duunia on paljon, mutta kyllä yrittäminen on meidän juttu"