Hyvää äitienpäivää! Tilastot kertovat, että Suomessa on äitejä 1,6 miljoonaa – Ja miten pitkä matka lapsenlapsilla on mummolaan

Tänään sunnuntaina juhlistetaan Suomessa 1,6:ta miljoonaa ihmistä, nimittäin äitejä eli naisia, joilla on joko biologisia tai adoptoituja lapsia. Sen kunniaksi Tilastokeskus on koonnut tietopaketin suomalaisesta äitiydestä.

Tilastot kertovat muun muassa, että 18–85-vuotiaista naisista valtaosalla, 66 prosentilla, on lapsia – 64–85-vuotiaista jo 86 prosentilla.

Tilastojen mukaan keskimääräisellä suomalaisäidillä on kaksi lasta ja lapsensa itse synnyttäneet ovat tulleet äidiksi karvan alta 30-vuotiaana. Vuonna 2020 yhdellä äidillä oli keskimäärin 2,25 lasta ja kahden lapsen äitejä oli kaikista 15–85-vuotiaista äideistä 44 prosenttia.

Lapsen syntyessä 53,9 prosenttia äideistä oli avioliitossa.

Äitien yleisin ammatti on sairaanhoitaja.

Isoäidiksi suomalaiset tulevat keskimäärin kuusikymppisinä: vuonna 2019 äidinäidit olivat isovanhemmaksi tullessaan hieman yli 59-vuotiaita ja isänäidit hieman yli 61-vuotiaita. 58-vuotiaista joka toisella on jo lapsenlapsi.

Äidinäidit asuvat lapsenlapsistaan keskimäärin 79 kilometrin päässä ja isänäidit 77:n.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut