Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taimenen mäti ja puroaktiivien vuosien työ uhattuina – Poliisi tutkii Longinojan päästöjä ympäristörikoksina

– Turhauttaa aika paljon, toteaa Longinoja-aktiivi Juha Savolonen keskiviikkona.

Malmin ja Pukinmäen halki virtaavalla kunnostetulla taimenpurolla todettiin alkuviikosta kaksi erillistä päästöä.

Tarkkaa tietoa siitä, mitä jätevesien mukana on puroon kulkeutunut ja miten paljon ei ole. Salonen arvelee päästöjen vaikuttaneen veden happipitoisuuteen, mikä voi vaikuttaa taimenen mätimunien selviytymiseen sorapohjassa. Poikasten on määrä kuoriutua toukokuun puolella.

Päästöt voivat rehevöittää puroa, lisätä leväisyyttä ja limaisuutta.

– Tällaiset kaupunkipurojen päästöt voivat tuhota vuosien työn, Salonen huokaa.

Longinojaa on kunnostettu vuosia.

– Hienoa tässä oli se, että ihmiset reagoivat nopeasti ja ilmoittivat havinnoistaan.

Lue vielä: Matti Salonen, 73, on käynyt lähipurollaan päivittäin jo 20 vuotta – Kaikkien tuntema "Puroisäntä" sai harrastukselleen kimmokkeen surullisesta tilanteesta

Ensimmäiset havainnot värjäytyneestä purovedestä tehtiin maanantaina uuden Sepänmäenpuiston asuinalueen tuntumasta. Longinojan puroaktiivit ja HSY:n päivystäjät paikallistivat punaruskeaa vettä myös läheisen Pilvenpyörteentien lokakaivoon. Puron yläjuoksulta lentokentän tai Tattarisuon suunnalta, ruskeaa vettä ei löytynyt.

Samalla alueella olevasta hulevesialtaasta alkoi maanantaina nousta löyhkä. Lisäselvityksissä kävi ilmi, että uuden kerrostalon jätevedet, toisin sanoen wc-jätökset, oli ohjattu virheellisesti hulevesien viivytysaltaaseen, josta jätevettä valui edelleen Longinojaan.

Ei ole tarkkaa tietoa, miten paljon ihmisjätöksiä puroon pääsi. Vastavalmistuneeseen kerrostaloon alettiin muuttaa helmikuun lopussa. Todennäköisesti kiinteät jätteet ovat jääneet sadevesille tarkoitettuun viivytysaltaaeen.

Allas tulpattiin heti virheellisen liitännän havaitsemisen jälkeen ja allasta alettiin puhdistaa.

HSY:n osastonjohtaja Kia Aksela sanoo, että kyseessä on inhimillinen virhe, joka on tapahtunut liitäntää tehneille HSY:n työntekijöille. Myös urakoitsijan kaivama liitosmonttu oli väärässä paikassa.

– Tapahtui siis kaksi inhimillistä virhettä peräkanaa.

Akselan tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi tapahtunut aiemmin.

– Kaivot ja linjat ovat hyvin samanlaisia, ja tietenkin siinä saa olla tarkkana, että liitos menee oikein, Aksela toteaa.

Aksela sanoo, ettei ristiliitos ole ollut missään tapauksessa tahallinen. Virheellinen liitos ei ole hyödyttänyt HSY:tä eikä rakentajana toiminutta Skanskaa.

Helsingin poliisi kertoi keskiviikkona, että se tutkii molempia tapauksia rikosnimikkeellä ympäristön turmeleminen.

Punaisen aineen alkuperästä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä yleisvaaralliset.helsinki@poliisi.fi tai virka-aikana 029 547 5433.

Oikaisu: Korjattu 10.5. klo 9.25. Juha Salosen nimi.