Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus laatii koronasta oman exit-suunnitelmansa, näitä asioita otetaan huomioon – "Tarkkoja päivämääriä ei siihen ole mahdollista kiinnittää"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) exit-suunnitelma koronarajoitusten jälkeiseen aikaan ei sisällä järisyttäviä uusia avauksia.

Näin sanoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, jonka mukaan suunnitelma etenee periaatteella lapset ja nuoret ensin. Myös ulkona toteutettavat aktiviteetit ovat kärjessä.

– Exit-suunnitelmaa ei vielä ole olemassa, vaan sitä luonnostellaan parhaillaan. Ensi viikolla koronakoordinaatioryhmät käsittelevät sitä, Mäkijärvi sanoo.

Rajoitusten tarpeellisuutta arvioidessa huomioidaan rokotekattavuus.

– Vielä viime syksynähän rokotteita ei ollut lainkaan ja nyt jo kolmannes väestöstä on rokotettu. Se tietysti otetaan huomioon, kun rajoituksia kevennetään ja poistetaan.

Mäkijärven mukaan Husin exit-suunnitelman runko tulee valtioneuvoston määrittämästä tiekartasta koronarajoituksia purettaessa.

– Meidän suunnitelmassamme on samoja toimenpiteitä ja aihioita, hän toteaa.

Päivämääriä ei suunnitelmassa kuitenkaan ole, tähdentää Mäkijärvi.

– Husin näkemys on, että ei ole mahdollista kiinnittää suunnitelmaan mitään tarkkoja päivämääriä, kun ei tulevasta kuitenkaan tiedetä. Ei niitä päivämääriä kukaan osaa asettaa, vaan edetään vaiheittain ja kahden viikon jaksoissa.

Mäkijärvi muistuttaa, että viime päivinä koronavirustartunnat ja ilmaantuvuus ovat kääntyneet taas nousuun.

– Hyvin varovainen ja maltillinen saa olla, kun rajoituksia höllennetään, hän sanoo.

Mäkijärvi esitteli Husin exit-suunnitelmaa tällä viikolla muun muassa Etelä-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa.

Riskinä ovat virusmuunnokset, koska ei tiedetä, miten uusi muunnos tulee vaikuttamaan taudin ehkäisemiseen ja miten rokotteet tehoavat.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtajan Merja Ekqvistin mukaan Etelä-Suomen alueella koronatilanne on parantunut.

Tilanne nähdään hyvänä henkilöresurssien, rokotteiden saatavuuden, rokotusten etenemisen ja parantuneiden tartuntatilastojen osalta. Rokotukset ulottuvat monin paikoin jo yli 50-vuotiaiden ikäryhmään.

– Kesää suunnitellaan varovaisella otteella. Rajoituksia on purettu jonkin verran ja niitä pyritään jatkossakin maltillisesti purkamaan. Kansainvälisesti tarkasteltuna löytyy useita esimerkkejä siitä, että tartuntamäärät ovat lähteneet nopeaan kasvuun, jos rajoituksia puretaan liian nopeasti ja hallitsemattomasti. Tarkoituksena on edetä pienin askelin ja samalla säilyttää hyvät toimintatavat muun muassa käsihygieniassa ja maskien käytössä, Ekqvist muistuttaa avin tiedotteessa.