Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiusaamisvilkku kokeiluun koulujen pihoilla Helsingissä – madaltaa kynnystä puuttua välitunnilla tapahtuvaan kiusaamiseen

Helsingin koulujen pihoille on ehdotettu valtuustoaloitteella niin sanottua kiusaamisvilkkua eli hälytysnappia, jota voi painaa havaitessaan kiusaamista välitunnilla.

Kasvatus- ja koulutustoimialan aloitteeseen laatiman vastausehdotuksen mukaan hälytysnappia ei olisi tarpeen kokeilla, mutta lautakunta päätyi kokouksessaan viime viikolla toiselle kannalle. Lautakunnan mukaan kiusaamisvilkkua on perusteltua kokeilla myös Helsingissä, sillä Seinäjoella siitä saadut alustavat kokemukset ovat myönteisiä.

Sami Rousu itki luokassa, mutta opettaja vei vain tarmolla tuntia eteenpäin – Nyt hän työskentelee lehtorina yläkoulussa ja tietää, että yksi kysymys voi rikkoa jään

Vilkun tarkoitus on madaltaa kynnystä kiusaamisesta ilmoittamiseen, se ei korvaa muita koulukiusaamisen vastaisia toimia.

– Seinäjoen Törnävän koulussa on kokeiltu yhtenä käytännön keinona kiusaamisen torjumiseen kiusaamisvilkkua. Suuri osa kiusaamistilanteista tapahtuu tutkitusti välitunneilla, ja kiusaamisvilkku on yksi käytännön työkalu kiusaamisen torjumiseen ja siitä ilmoittamiseen. Seinäjoen alustavat kokemukset vilkun käytöstä ovat olleet positiivisia, lautakunta totesi viime viikolla.

Pitkän linjan kasvattaja hämmästelee koulukiusaamisen ympärillä käytyä keskustelua: ”Kurilla pelottelu on niin historiaa"

– Kiusaamisvilkun pilotointi on perusteltua myös Helsingissä, ja se on mahdollista toteuttaa kustannustehokkaasti. Osana pilotointia on arvioitava vilkun hyötyjä käyttöönoton jälkeen esimerkiksi koululaisten kokemusten perusteella, lautakunta päätti.

Kiusaamista tapahtuu muuallakin kuin välitunneilla, esimerkiksi koulumatkoilla, netissä tai luokassa. Kiusaamisvilkun ei tule olla ainoa toimenpide kiusaamisen torjumiseen, vaan sen lisäksi tulee toteuttaa laajasti Helsingin kiusaamisen vastaisen ohjelman toimenpiteitä.

Nuorisorikollisuudessa uusi ilmiö: Lapsi saattaa sanoa että "ei vasikoi" kaveriaan – koston pelossa myös uhri voi vältellä poliisia

Puistoa ja muistomerkkiä ehdotettu Koskelaan – Mielipiteitä tullut puolesta ja vastaan: "Saattaa olla perusteltua, että puisto olisi jossain muualla"