Helsingin pormestarille ehdotetaan lisää palkkaa yli 1300 e/kk – myös apulaispormestareille korotus

Jan Vapaavuoren seuraajalle ehdotetaan tuntuvaa palkankorotusta. Arkistokuva. Agata Anttonen

Sanna Jompero-Lahokoski

Helsingissä suunnitellaan pormestarin ja apulaispormestareiden palkkojen korottamista. Korotus koskisi seuraava valtuustokautta eli vuoteen 2025 ulottuvaa kautta. Uusi pormestari valitaan kesäkuun kuntavaaleissa.

Pormestarin kokonaispalkaksi esitetään 16 000 euroa kuukaudessa. Palkankorotus olisi yli 1 300 euroa kuussa nykyiseen verrattuna. Tällä hetkellä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) palkka on 14 636 euroa kuukaudessa.

Apulaispormestareiden kokonaispalkaksi ehdotetaan 11 000 euroa kuukaudessa, nykyisellään he tienaavat 10 454 euroa kuukaudessa.

Kokonaispalkat sisältävät mahdollisen autoedun tai vaihtoehtoisesti työsuhdepolkupyöräedun, mutta ei kokouspalkkioita.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto.

Korotuksia perustellaan sillä, että tehtäviin liittyvät vaatimukset ja haasteet eivät näy riittävästi nykyisissä kokonaispalkoissa. Helsingin pormestaristo pärjää huonosti myös isojen kaupunkien johtajien välisessä palkkavertailussa.

– Tätä vahvistavat myös ansiovertailut, jotka tehtiin suurten kaupunkien johtotehtävien välillä. Ansiovertailussa otettiin huomioon kokonaispalkka, rahapalkka ja mahdollinen autoetu, ja arvioidut kokouspalkkiot, kaupunginhallituksen lausunnossa todetaan.

Tämän vuoden alussa toteutettiin vertailu Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen ja Turun pormestareiden ja kaupunginjohtajien ansiotasoissa.

Vertailu osoitti, että Espoon kaupunginjohtajan kuukausipalkka on korkeampi kuin Helsingin pormestarilla. Vantaan ja Turun kaupunginjohtajien kuukausittaiset ansiot ovat jokseenkin samalla tasolla kuin Helsingissä. Tampereen pormestarin kuukausittainen ansio jää Helsingin pormestarin kuukausiliksaa pienemmäksi.

Viime vuonna Helsingin pormestarin kuukausipalkka kokouspalkkioineen oli noin 16 350 euroa. Espoossa kuukausiansiot olivat noin 16 980 euroa, Vantaalla noin 16 180 euroa, Turussa noin 16 260 euroa ja Tampereella noin 14 200 euroa.

– Edellä kuvatut vertailut osoittavat, että Helsingin pormestarille maksettava kokonaispalkka ei vastaa tehtävään, rooliin, asemaan eikä toimintaympäristöön liittyviä vaatimuksia. Helsingin kokoluokka sekä väestöpohjan että henkilöstön ja budjettivastuun suhteen on ainakin kaksi kertaa suurempi kuin naapurikaupungeissa, mutta Helsingin pormestarin kokonaisansio on sama tai jopa alhaisempi, lausuntoehdotuksessa perustellaan tuntuvaa korotusta.

Lue: Pormestari Jan Vapaavuori tienasi noin 200 000 euroa – apulaispormestarin tulot tätäkin suuremmat

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut