Sote: Suurten kaupunkien johtajilta tuli jälleen kannanotto sote-uudistukseen.
Suomen suurten kaupunkien johtajat ottavat kantaa päivitettyihin laskelmiin hallituksen sote-uudistuksen rahoituksesta.
– Hallituksen sote-esityksen taloudelliset vaikutukset näyttävät yhä huolestuttavammilta, kirjoittavat Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupunginjohtajat.
– Jo aiemmin on arvioitu, että uudistus heikentäisi julkisen talouden tasapainoa koko 2020-luvun ajan. Toukokuun alussa julkaistut päivitetyt hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat osoittavat, että toteutuessaan sote-uudistus loisi huomattavia haasteita talouden elpymiselle koronan jälkeen. Kun otetaan lisäksi huomioon, että kuntien veroprosenttia ollaan uudistuksen yhteydessä leikkaamassa, on uudistus kaupunkien näkökulmasta merkittävä heikennys nykytilanteeseen. Kaupunkien toimintaedellytykset ja mahdollisuudet huolehtia niille jäljelle jäävistä tehtävistä vaarantuisivat olennaisesti.
Kannanoton allekirjoittajat ovat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Tampereen pormestari Lauri Lyly sekä Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen.
Heidän mukaansa hyvinvointialueiden perustamisen hinta ja esitetty talouden ohjausmalli ovat rahoituksen näkökulmasta kestämättömiä.
Kaupunkien näkökulmasta hallituksen esitys ei ole valmistelun aikana juurikaan parantunut, eivätkä suurten kaupunkien esittämät huomiot ole johtaneet valmistelun aikana riittäviin muutoksiin. Uudistuksessa kaupunkeihin kohdistuu kauttaaltaan ongelmallisia vaikutuksia. Kaupunkien kyky kantaa vastuuta kestävästä kasvusta ja investoinneista heikkenee.
– Uudistus on askel väärään suuntaan tilanteessa, jossa kasvavien kaupunkien pitäisi pystyä toimimaan koko maan talouden elpymisen moottoreina, kaupunginjohtajat lausuvat.
Tavoitteet sote-uudistuksen taustalla ovat tärkeitä ja ongelmat aitoja. Tällaisenaan uudistus ei kuitenkaan pysty niihin kestävällä tavalla vastaamaan.