Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sörnäisten metroasema remonttiin jo lähikuukausina – Sitten vuorossa on turvattomaksi koettu Piritori, tällaisia muutoksia luvassa

Työmaa: Sörnäisten metroasema peruskorjataan.

Sörnäisten metroasema sekä sen yläpuolella Piritorina tunnettu Vaasanpuistikko aiotaan peruskorjata.

Yksi syy remontille on aseman nuhjuinen olemus, mutta myös sen vanhentunut tekniikka sekä alueen turvallisuuden parantaminen.

Remontin on tarkoitus alkaa jo lähikuukausina.

– Tavoite on, että remonttia päästäisiin tekemään jo kesällä. Siinä tapauksessa se valmistuisi keväällä 2023, toteaa HKL:n projektipäällikkö Petteri Nieminen.

Kaupunginhallitus käsitteli Sörnäisten metroaseman perusparannuksen hankesuunnitelmaa kokouksessaan tällä viikolla. Rahaa korjaukseen on varattu 10,1 miljoonaa euroa.

Huumeongelma pahenee Kalliossa: Ulkopuolinen tunkeutui kouluun kesken päivän, oppilaita uhkailtu välitunneilla ja koulumatkoilla – "Tilanne on sellainen, että mitä tahansa voi tapahtua"

Remontilla ei ole vaikutusta metroliikenteeseen, vaan se toimii normaalisti korjauksen ajan. Neljä aseman viidestä sisäänkäynnistä on koko ajan auki. Työt suoritetaan mahdollisuuksien mukaan iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Ratikkaliikenteeseen saattaa tulla lyhytaikaisia katkoksia, kun ratikoiden teknisten laitteiden keskuksia siirretään uuteen paikkaan.

Peruskorjauksessa metroaseman katu- ja lippuhallitason tilat peruskorjataan. Lippuhallin yhteydessä olevia liiketiloja uusitaan. Yleisökäytävä ja porraskäytävät uusitaan, samoin valaistus. A-sisäänkäynti eli Piritorin puoleinen käynti puretaan osittain ja uusitaan lasirakenteiseksi. Torin aukiolla sijaitseva lippuhallitason kannen vesieristys uusitaan. Sisäänkäynti B:n hissit uudistetaan kokonaan.

Nykyiset liike-, valvomo- ja taukotilat sekä jätehuone, liikuntaesteisten yleisö-wc ja tekniset tilat puretaan ja rakennetaan uusiksi.

– Asema on melko alkuperäisessä kunnossa. Idea on tehdä kokonaisvaltainen remontti, Nieminen sanoo.

Havainnekuvissa metroasema on kauttaaltaan täysin vaalea.

"Ehdottomasti maan paras tarjonta" – Nämä ravintolat ja kaupat ovat Kalliossa vegaanien suosiossa

Metroaseman peruskorjauksen jälkeen remonttivuoro siirtyy kaupungille, joka uudistaa nuhjuiseksi ja turvattomaksi koetun Piritorin.

– Tavoitteena on kunnostaa puistikko saman tien metrohankkeen valmistumisen jälkeen. Suunnittelu on käynnissä, kertoo kaupunkitila- ja maisemasuunnittelun projektinjohtaja Tomas Palmgren kaupunkiympäristön toimialalta.

Myös asukkaita ja alueen käyttäjiä on tarkoitus kuulla suunnittelussa.

– Tavoitteena on parantaa paikan viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Se ainakin tiedetään, että aukion pintamateriaali vaihdetaan luonnonkiveksi. Tällä hetkellä se on betonia. Tämä on iso muutos, Palmgren sanoo.

Myös istuimia on pitkällä tähtäimellä tarkoitus lisätä, mutta ei vielä tässä vaiheessa.

– Istuimet pyritään tuomaan myöhemmin. Vielä niitä ei uskalleta vielä asentaa suuren häiriöriskin takia. Nyt panostetaan kaupunkitilan selkeyteen, laatuun ja viihtyisyyteen.

Sörnäisten rajusti nousseet asuntohinnat peittoavat jo hienostoalueet – Pariskunta: Maksoimme kaksiostamme 92 000 markkaa

Viihtyisyyttä luodaan muun muassa kasvillisuudella. Aukiolla olevat tammet tulevat pääosin säilymään.

– Pieni harvennus on paikalla, jotta puiden latvukset mahtuvat kasvamaan. Kasvillisuuden osalta pohdimme myös matalamman kasvillisuuden lisäämistä.

Aukiolle on Palmgrenin mukaan tulossa myös taidetta.

– Taidetta tuodaan jollain tavalla. Se voi olla veistos, elementti kiveyksessä tai jossain rakenteessa. Tulemme kaupungin taidemuseon kanssa valitsemaan tähän taiteilijan, jonka kanssa teemme yhteistyötä.

Ratikat katoavat Karhupuistosta viikon päästä –  Sinikka, 85, varautuu jopa puoli tuntia pidempään kiertoreittiin: "Herranjestas, tämä tuli aivan yllätyksenä!"