Varusmiespalveluksessa vammautuneita on jo enemmän kuin sotainvalideja, tiedottaa Invalidiliitto.
Asevelvollisuuttaan suorittavia vammautuu liiton mukaan pysyvästi vuosittain useita kymmeniä varusmiehiä ja heitä on tällä hetkellä noin 2 600. Iältään he ovat 20–90-vuotiaita. Sotainvalideja oli vuoden 2018 alussa vajaat 1 960, kerrotaan Sotainvalidiliiton sivuilla.
Varusmiespalveluksessa vammautuneista valmistellaan nyt tutkimusta. Se sai maaliskuussa tutkimusluvan, mutta rahoitusta vielä haetaan. Tutkimusta tekevät Invalidiliitto, Asevelvollisena vammautuneet tuki ry, Oulunkylän kuntoutuskeskus ja Helsingin yliopisto.
Tutkimuksessa kaikille asevelvollisena vammautuneille on tarkoitus lähettää kysely ja osaa myös haastatella.
Varusmiespalveluksessa vammautuneita ei ole aiemmin tutkittu, kirjoittaa Invalidiliiton tutkimusjohtaja Sinikka Hiekkala blogissaan.
Hänen mukaansa tutkimustietoa tarvittaisiin muun muassa vammautuneiden varusmiesten toimintakyvystä, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä toimeentulosta.
– Tutkitun tiedon avulla pystymme osoittamaan mahdollisia epäkohtia, suunnittelemaan ja tarjoamaan kohdistettuja palveluita sekä ohjaamaan paremmin jo olemassa olevien palvelujen pariin. Tarkoitus on tuoda uutta tietoa asevelvollisena vammautuneiden ihmisten terveys- ja sosiaalipoliittisesta näkökulmasta sekä vammautumisen vaikutuksista koko suomalaisen yhteiskunnan tasolla, Hiekkala kirjoittaa.
Hän toteaa, että kivut tai erilaiset toimintarajoitteet voivat vaikuttaa vammautuneen elämään pysyvästi. Lisäksi vammautumisella on yhteiskunnallisia vaikutuksia, kuten vammautumisen vaikutukset työllistymiseen ja työvoimapulaan.
Varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain noin 24 000 suomalaista, joista noin 1 100 on vapaaehtoisia naisia.