Merkittävä osa suomalaisista katsoo, että paikallisen sopimisen lisääminen työpaikoilla hyödyttäisi eniten työnantajia.
Uutissuomalaisen teettämän USU-gallupin vastaajista 50 prosenttia katsoi työnantajien hyötyvän eniten. 26 prosenttia arvioi, että paikallisen sopimisen lisääminen olisi ensisijaisesti työntekijöiden etu.
Seitsemän prosenttia arvioi, että se olisi ensisijaisesti työttömien etu. Viiden prosentin mielestä se ei hyödyttäisi ketään. 31 prosenttia vastaajista ei osannut ilmaista varmaa mielipidettään.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) erikoistutkijan Merja Kauhasen mukaan tulokset ovat melko yhteneväisiä aiempien tieteellisten tutkimusten kanssa, joissa oli selvitetty myös työntekijöiden näkemyksiä paikallisen sopimisen lisäämisestä.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtajan Antti Kauhasen mielestä gallupin yllättävin tieto on se, että työväestöstä joka neljäs katsoo työntekijöiden hyötyvän paikallisen sopimisen lisäämisestä eniten. Se on Kauhasen mukaan odotettua korkeampi lukema, kertoo Uutissuomalainen.
Miehet uskovat naisia enemmän työnantajan hyötyvän paikallisen sopimisen lisäämisestä eniten.
Miehistä 59 prosenttia miehistä valitsi ykköshyötyjäksi työnantajan, naisista vain 42 prosenttia.
Kokoomuksen ja keskustan äänestäjät ovat huomattavasti muita useammin sitä mieltä, että eniten hyötyvät sekä työnantajat että työntekijät.
SDP:n kannattajista 65 prosenttia katsoo työnantajien hyötyvän paikallisen sopimisen lisäämisestä eniten. Vain kymmenen prosenttia heistä uskoo työntekijöiden hyötyvän eniten.