Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Koronarokotteen aiheuttamia haittoja korvattu 15 henkilölle – liki 60 tapauksen käsittely vielä kesken

Koronarokotteen aiheuttamista haitoista on Suomessa saanut korvauksia 15 ihmistä. Ylen uutisen mukaan haittavaikutuksista korvauksia saaneet ovat pääosin terveydenhuollon henkilökuntaa. Heidät on rokotettu ensimmäisten joukossa.

Korvausten suuruus on vaihdellut 600 eurosta 2 000 euroon.

Yleisimmin korvauksia on maksettu rokotteen aiheuttamasta ihottumasta, allergiaoireista, imusolmukkeiden turpoamisesta ja ohimenevistä puutumisoireista.

Toistaiseksi vahinkoilmoituksissa ei ole ilmoitettu mitään vakavia, tuntemattomia haittavaikutuksia, kertoo Yle.

Suomessa valtio kantaa korvausvastuun koronarokotteiden mahdollisista haitoista. Korvaushakemusten käsittelystä ja korvausten maksamisesta vastaa Suomen keskinäinen lääkevahinkovakuutusyhtiö. Viime viikon loppuun mennessä se oli saanut 85 korvaushakemusta.

Myönteisiä korvauspäätöksiä on tehty 15 ja kielteisiä kolmetoista. 57 tapauksen käsittely on kesken.

Määrät ovat verrattain vähäisiä, kun huomioi, että Suomessa on ensimmäisen rokoteannoksen saaneita pian kaksi miljoonaa, Yle kertoo.

Yksi korvauksia saaneista on terveydenhuollossa työskentelevä kolmekymppinen "Minna", jota Yle on haastatellut. Hänet rokotettiin ensimmäisten joukossa tammikuun alkupuolella.

Minna ehti saada myös toisen rokotteen kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä. Rokotteena oli Pfizerin Comirnaty. Sivuvaikutukset ilmenivät nopeasti.

– Toisen rokotteen jälkeisenä aamuna tärisi koko kroppa, Minna sanoo Ylelle.

Pientä tärinää kesti viikon verran, ja Minna jatkoi työssään normaalisti. Tärinää oli molemmissa käsissä ja lisäksi selässä ja niskassa. Myös kasvojen oikealla puolella oli vapinaa parin päivän ajan.

Kuuden viikon sairausloman aikana valtaosa oireista poistui. Sen jälkeen Minna pystyi palaamaan takaisin töihin. Tärinää esiintyy enää harvakseltaan, eikä se haittaa enää elämää.