Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakotitalosta haaveillaan edelleen eniten – Tampere nousi taas halutuimmaksi muuttokohteeksi, Vantaan tilanne kaksijakoinen

Yli puolella suomalaisista unelmakoti on omakotitalo, kun taas kerrostalossa asumisesta unelmoi vain yksitoista prosenttia.

Omakotitalon pitäisi vielä sijaita pienellä, alle 50 000 asukkaan paikkakunnalla – ja mielellään maiseman pitäisi avautua järvelle tai merelle.

Tiedot selviävät Oikotien toukokuussa Tori.fi:ssä tekemästä kyselystä, johon vastasi noin tuhat henkilöä. Vähän yli puolet vastaajista oli miehiä.

Vastaajista 60 prosenttia nimesi unelmakodikseen omakotitalon pikkukaupungissa. Kakkossuosikki asuinympäristöksi on taajama palvelujen läheisyydessä – taajamaan haluaa joka neljäs. Maaseudulle kaipaa 18 prosenttia vastaajista.

Asunnon sijainti on tärkein valintakriteeri. Suosikkikaupungiksi nousi kyselyssä Tampere, joka keräsikin viime vuonna suurimman muuttovoiton.

Vastaajista 23 prosenttia muuttaisi mieluiten Tampereelle.

– Tampereella on yhtä aikaa sekä kodikas että dynaaminen imago ja sen sijainti on keskeinen hyvien kulkuyhteyksien solmukohdassa, sanoo Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen tiedotteessa.

Kakkossuosikki on tällä haavaa Helsinki, jonka nimesi mieluisimmaksi muuttokohteekseen 18 prosenttia vastaajista.

Kolmas on Turku 13 prosentilla. Joka kymmenes muuttaisi mieluiten Ouluun.

Vantaa keräsi toiseksi suurimman muuttovoiton, mutta saa suurimmista kaupungeista vähiten suosiota toiveasuinpaikkana.

Suurimmista kaupungeista Espoon ja Vantaan suosio on yllättävän pientä. Kyselyssä Espoon nimesi suosikiksi seitsemän prosenttia ja Vantaan viisi prosenttia.

– Samaan aikaan kuitenkin Vantaa sai viime vuonna Tampereen jälkeen koko Suomen toiseksi suurimman muuttovoiton. Suunta oli siis päinvastainen kuin naapurikaupungeissa Helsingissä ja Espoossa. Maan suurimpien kaupunkien joukossa Vantaa saa ihannemuuttokohteena vähiten kannatusta, Leinonen toteaa.

Oikotie tutki suomalaisten asumistoiveita edellisen kerran viime lokakuussa. Suunta näkyi jo tuolloin, kun 60 prosenttia vastaajista haikaili kauemmas keskustasta ja asutuskeskuksista.