Kasvavat lähetemäärät tukkivat Husin lastenpsykiatrian – Hoitoonpääsyä voi joutua odottamaan jopa kolme kuukautta

Kolme kuukautta on pitkä aika odottaa mielenterveyteen liittyvien ongelmien kanssa. Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

Husin lastenpsykiatrian yksikkö ei pysty tällä hetkellä tarjoamaan psykiatrista hoitoa hoitotakuun puitteissa. Jonoa on syntynyt viime vuoden lopulta alkaen, kertoo lastenpsykiatrian linjajohtaja Leena Repokari Husista.

Repokarin arvion mukaan noin 40 prosenttia lähetteen saaneista ei pääse tällä hetkellä hoitoon 42 vuorokauden hoitotakuun puitteissa. Pahimmillaan hoitoonpääsyä voi joutua odottamaan kolme kuukautta.

­– Pyrimme kontaktoimaan jonossa olevien lasten huoltajia ja laittamaan potilaita kiireellisyysjärjestykseen tilanteen mukaan.

– Mutta onhan kolme kuukautta pitkä aika, jos lapsella on hankalaa, Repokari toteaa.

Kiireelliset lähetteet Hus hoitaa 1–7 vuorokaudessa.

Husin lasten psykiatrian ruuhkautuminen johtuu jatkuvasti kasvavista lähetemääristä. Lähetemäärät ovat 2,5-kertaistuneet kymmenen vuoden aikana (2009–2019).

Ylivoimaisesti suurin, Husin lasten psykiatriaan lähetteen saanut lapsiryhmä ovat ADHD-oireista kärsivät lapset.

Vuosittainen kasvuvauhti on ollut yli kymmenen prosenttia.

Repokarin mukaan yhtenä syynä lähetemäärien kasvuun on se, että lasten mielenterveyteen liittyviä häiriöitä tunnistetaan aiempaa enemmän ja niihin haetaan apua. Se on hänen mielestä todella hyvä asia. Varhainen puuttuminen niin lapsen edun mukaista kuin myös yhteiskunnan kannalta järkevää.

Ongelma on se, että kuntien perusterveydenhuolto ei pysty vastaamaan kasvavaan kysyntään lievien ja keskivaikeiden tapausten kohdalla, vaan nekin päätyvät erikoissairaanhoitoon.

Ylivoimaisesti suurin, Husin lasten psykiatriaan lähetteen saanut lapsiryhmä ovat ADHD-oireista kärsivät lapset.

ADHD on häiriö, johon on Käypä hoito -ohjeet. ADHD-oireiset pitäisi Repokarin mukaan pystyä pääsääntöisesti hoitamaan perusterveydenhuollossa.

– Erikoissairaanhoito ruuhkautuu koska perustasolla ole sellaista toimijaa, jonka tehtävänä olisi lasten mielenterveydenongelmien tutkiminen ja hoito. Perustasolla on toimijoita ja asiantuntemusta, mutta vastuu on hajallaan.

– Jos perustaso hoitaisi lievästi ja keskivaikeasti oireilevat lapset, voisimme hoitaa paremmin vaikeaoireisia lapsia.

Ongelma on tiedostettu Helsingissä.

– On selvä, että meidän täytyy toimia paremmin perustasolla, kertoo Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja on Leena Turpeinen.

Toimenpiteet on aloitettu puolitoista vuotta sitten. Yksi toimenpide on vahvistaa alle 13-vuotiaille tarkoitettua mielenterveyspalvelujen yksikköä. Yksikön on tarkoitus paitsi konsultoida niin myös diagnosoida ja hoitaa lievistä ja keskivaikeista mielenterveysongelmista kärsiviä lapsia.

Yksikön fyysinen paikka ei ole vielä selvillä. Ylilääkäri on palkattu ja uusia vakansseja on perustettu. Jatkossa yksikössä toimii kolme lastenneurologia, viisi lastenpsykiatria, kolme neuropsykologia, kaksi toimintaterapeuttia, viisi sairaanhoitajaa, kuusi psykologia, osastonhoitaja ja sosiaalityöntekijä.

Turpeinen sanoo, että tämä moniammatillinen joukko voisi hoitaa pitkälti ne lievistä ja keskivaikeista mielenterveyden häiriöistä kärsivät lapset, jotka nyt ohjataan erikoissairaanhoitoon. Yksikön käynnistämistä täydellä kapasiteetilla vaikeuttaa valtakunnallinen pula kaikista ammattilaisista, joita yksikkö tarvitsee.

Helsinki on lisäämässä lasten mielenterveyspalveluita, joissa voidaan havaita, diagnosoida ja hoitaa lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden häiriöitä.. Jaakko Avikainen

Mieppejä ja terapiaa oppilaitoksiin

Helsinki pyrkii vastaamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden tarpeeseen myös näillä toimin:

Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita yli 13-vuotiaille tarjoava Mieppi avataan vuoden aikana myös Haagaan.

Nurisoaseman 13–23-vuotiaille tarkoitettuja päihde- ja mielenterveyspalveluita ollaan laajentamassa Itä-Helsinkiin.

Vahvistamalla terveydenhoitajien, kuraattoreiden ja psykologien osaamista mielenterveyden häiriöiden tunnistamisessa ja hoitamisessa. Tavoitteena on, että esimerkiksi terapiaa voi jatkossa saada oppilaitoksessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut