Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Osaatko ja muistatko suojautua ultraviolettisäteilyltä? Melanooma lisääntyy vauhdilla – ja erityisesti yhdessä tietyssä ryhmässä

Ultraviolettisäteilyn eli UV-säteilyn kausi on parhaillaan käynnissä ja auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on 3 tai sen yli, muistuttaa Ilmatieteen laitos.

Iho voi punehtua tai palaa auringossa ja parhaita suojia sitä vastaan ovat varjo, vaatteet ja voide. Ilmatieteen laitoksen mukaan riittävällä suojautumisella pystyttäisiin ehkäisemään 90-95 prosenttia melanoomatapauksista.

Suojautumistason 3 ylittäviä UV-indeksejä mitataan Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopussa, ja niitä on vielä syyskuun puolivälissä. UV-indeksin arvo 3 ylittyy koko maassa kesäisin noin kello 10-17.

– Pilvisellä ja viileälläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät juuri vaimenna UV-säteilyä eikä se tunnu iholla, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala tiedotteessa.

Iho ei unohda saamaansa ultraviolettisäteilyä, vaan vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniäksi. Siksi UV-säteilyä on syytä välttää tai suojautua siltä myös silloin kun välitöntä palamisvaaraa ei ole.

Erityisesti lasten ja nuorten suojautuminen on tärkeää. Ihon lisäksi silmät ovat herkät UV-säteilylle.

Joka päivä noin viisi suomalaista saa melanoomadiagnoosin. Vuonna 2019 melanoomaan sairastui noin 1 800 suomalaista, joista miehiä oli noin 940 ja naisia noin 870.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä länsimaissa. Se lisääntyy Suomessa sekä naisilla että miehillä noin kuuden prosentin vuosivauhtia.

Melanooma on koulutettujen syöpä, sillä se on peräti 65 prosenttia yleisempi korkeakoulutetuilla kuin pelkän peruskoulun suorittaneilla. Tämä korostuu alle 55-vuotiailla, joilla ero on yli kaksinkertainen.

– Tämä saattaa johtua siitä, että korkeakoulutetut ihmiset käyvät näyttämässä ihomuutoksiaan herkemmin kuin vähemmän koulutetut, arvelee Suomen Syöpärekisterin erikoistutkija Karri Seppä tiedotteessa.

– On myös luultavaa, että koulutetuilla on varaa matkustaa useammin etelän aurinkoon. Aurinkolomat, joilla saadaan lyhyessä ajassa iso annos UV-säteilyä, ovat suuri riski melanoomalle.

Melanooma on vaarallisin ihosyöpä, koska se leviää nopeasti lähettäen etäpesäkkeitä.

Ihomelanooma kehittyy tyypillisesti vartalon tai raajojen ihoon. Usein melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena. Vain kolmasosa kehittyy olemassa olevaan luomeen.

Myös muihin ihosyöpiin, kuten okasolusyöpään ja tyvisolusyöpään, sairastuneiden määrät kasvavat nopeasti.

Yli neljännes suomalaisista kokee altistuvansa UV-säteilylle omassa elinympäristössään melko paljon tai erittäin paljon, ilmeni Säteilyturvakeskuksen (Stuk) viime lokakuussa teettämässä kyselyssä.

Alle 45-vuotiaat altistuvat UV-säteilylle eniten viettäessään aikaa ulkona esimerkiksi puistoissa ja terasseilla, kun taas tätä vanhemmat vapaa-ajan työskentelyssä, kuten puutarhatöitä tehdessään.

Luontoharrastukset ja erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä myös ulkoliikunnan harrastaminen ovat merkittäviä altistumisen lähteitä.

Auringonottoa uimarannoilla tai puistoissa harrastaa jopa yli puolet 15-25 -vuotiaista naisista, kun taas vanhemmissa ikäryhmissä ja miesten keskuudessa auringonottaminen on vähemmän suosittua.

– Viimekesäinen ulkoilu- ja terassitrendi jatkunee tulevanakin kesänä. Vaikka rajoitusten ja suositusten noudattaminen jo varmasti väsyttää, kannattaa omasta ihostaan kuitenkin huolehtia ja suojata se palamiselta, kannustaa Stukin erityisasiantuntija Anne Höytö.

On hyvä muistaa, että rusketus on merkki ihovaurioista, ei suinkaan terveydestä, Höytö lisää.