Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lapset ja nuoret pääsevät taas yöleireille, eläkeläiset uimaan – Näillä kaikilla tavoilla koronasäännöt höllentyvät pääkaupunkiseudulla ensi viikolla

Elämä alkaa palata normaalimmaksi pääkaupunkiseudulla: koronakoordinaatioryhmä päätti tiistain kokouksessaan monien palveluiden avaamisesta maanantaista 17. toukokuuta alkaen.

Avaaminen aloitetaan lapsista ja nuorista sekä ulkotoiminnasta. Myös ikääntyneet huomioidaan.

Maanantaista alkaen lasten ja nuorten harrastuksissa voidaan järjestää taas kilpailuja ulkona. Muutos koskee rajoitetusti vuonna 2001 syntyneitä ja tätä nuorempia. Kisojen yleisöä koskevat aluehallintoviraston yleisötilaisuusrajoitukset. Sama ikäryhmä voi harrastaa kaupunkien hallitsemissa sisä- ja ulkotiloissa.

Myös lasten ja nuorten yöleirit ovat maanantaista alkaen mahdollisia harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeita noudattaen.

Ikääntyneillekin tulee lisää liikuntamahdollisuuksia, kun uimahallit avautuvat vuonna 1955 syntyneille ja sitä vanhemmille 17. toukokuuta. Toiminnassa noudatetaan voimassa olevia viranomaisohjeita ja tartuntautilain pykäliä.

Muille aikuisille tuleva maanantai tarkoittaa ulkoharrastustoiminnan avautumista rajoitetusti.

Ylioppilasjuhlat järjestetään paikan päällä lukioissa. Perhe ja muu yleisö joutuvat kuitenkin seuraamaan tilaisuutta kotoa striimin välityksellä.

Juhlat järjestetään lähiopetuksen terveysturvallisuusperiaatteita noudattaen. Tämä tarkoittaa, että käytössä olevan tilan koko määrittelee juhlaan kerrallaan osallistuvien abiturienttien maksimimäärän.

Koronanyrkki suosittelee, että kotona tai muissa yksityisissä tiloissa järjestettävät valmistujaisjuhlat pidettäisiin ensisijaisesti ulkotiloissa ja voimassa olevia suosituksia sekä ohjeita noudattaen.

Koronanyrkin suositus on, että valmistujaisjuhlat ja muut yksityistilaisuudet rajataan enintään kuuteen henkilöön. Aiemmin suositeltiin, ettei niitä järjestettäisi lainkaan.

Yleisötilaisuuksia koskee edelleen aluehallintoviraston päätös, joka on voimassa kuun loppuun. Sen mukaan yleisötilaisuuksia ei pidä järjestää, mutta korkeintaan kuuden hengen kokoontumiset ovat mahdollisia varotoimia noudattaen.

Muiden rajoitusten purkamista koronakoordinaatioryhmä valmistelee edelleen.

Ensi viikon kokouksessa se pohtii erityisesti, voitaisiinko myös kirjastoja ja museoita avata. Edellytyksenä rajoitusten purkamiselle on, että epidemiatilanteen kehittyminen alueella jatkuu hyvänä.

Koronakoordinaatioryhmän aiemmin linjaamat rajoitukset ja suositukset ovat pääosin voimassa toistaiseksi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä ovat mukana Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, Hus ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Se koostuu ylimmästä johdosta ja vastaa yhteisen tilannekuvan pohjalta päätöksenteon valmistelusta ja koordinaatiosta. Varsinaiset päätökset tekee se toimija, jolla asiassa on toimivalta.

Myös Kauniainen noudattaa ryhmän suosituksia.

Hus laatii koronasta oman exit-suunnitelmansa, näitä asioita otetaan huomioon – "Tarkkoja päivämääriä ei siihen ole mahdollista kiinnittää"

Sisätilat avautuvat nuorten harrastuksille, myös koulut palaavat lähiopetukseen – suositus rajoitetuista kokoontumisista on silti voimassa vappunakin

Ulkoharrastukset pääsevät vähitellen käyntiin Keusoten alueella maanantaista alkaen – alakouluissa ei tarvitse käyttää kasvomaskeja