Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa ehdokkaista intoutui jo käyttämään ehdokasnumeroitaan, vaikka ne vahvistetaan vasta perjantaina – Ei kannattaisi, sanoo vaalijohtaja

Osa kuntavaalien ehdokkaista toivoisi jo ehdokasnumeroaan esimerkiksi Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikoneisiin, vaikka ehdokaslistat numeroineen vahvistetaan vasta perjantaina. Tähän ehdokkailla on oikeus, kertoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. Kovin viisasta se ei kuitenkaan ole.

– Jos kunnalla on se tilanne, että ehdokaslistoihin ei ole tehty huomautuksia, on käytännössä aika varma, että ehdokkaat siellä pysyvät. Teoriassa voi kuitenkin esimerkiksi ehdokkaita menehtyä. Jos joku sieltä keskeltä putoaa kuoleman takia vuoksi pois, kaikki numerot muuttuvat.

– Onhan siinä vaara aika ilmeinen, että jollekin jää väärä numero mieleen. Ehdokkaiden ei kannattaisi alkaa tekemään vaalimainoksia vielä näillä maanantain numeroilla vaan rauhassa odottaa vahvistukseen perjantaina, Jääskeläinen toteaa.

Jos ehdokas kuolee ennen ehdokaslistojen vahvistamista, hänet poistetaan listalta. Vahvistuksen jälkeen nimi jää listalle, , mutta tuloslaskennassa menehtyneen ehdokkaan mahdollisesti saamat äänet menevät listan hyväksi.

Ehdokasnumerot voivat muuttua myös siinä tapauksessa, että keskuslautakunnalla on ollut huomautettavaa ehdokasasettelusta eikä ole ollut tyytyväinen vaaliasiamieheltä saamaansa vastaukseen.

Se, että numerot muuttuisivat arvonnan ja vahvistuksen välillä, on Jääskeläisen mukaan harvinaista. Silloin tällöin niin kuitenkin käy.

Tämä lehti on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Onhan siinä vaara aika ilmeinen.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen