Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirsikat puhkesivat kukkaan eri puolilla Helsinkiä – Nyt kannattaa pitää kiirettä: "Voivat kadota päivissä"

Kirsikkapuiden kukinta kuuluu Helsingin tärkeisiin kevätperinteisiin, joka saa ihmiset huokaamaan ihastuksesta muun muassa Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja Linnanmäen lähettyvillä Alppipuistoissa.

Nopeasti lämmennyt keli sai kirsikat puhkeamaan tällä viikolla täyteen kukkaan eri puolilla Helsinkiä.

Ilo kukinnasta voi jäädä kuitenkin lyhyeksi.

– Jos sää pysyy lämpimänä, kirsikkapuiden kukinta menee äkkiä ohi. Ne katoavat päivissä. Vastaavasti jos sää yllättäen kylmenee, kukinta kestää pidempään, sanoo kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio.

Raisio muistuttaa, että puiden lyhyt kukinta on hyvä asia esimerkiksi koivun siitepölystä kärsiville.

Näin nopea kukinta ei ole aivan poikkeuksellista.

- Usein se siihen liittyy, että kylmä keväinen sääjakso jatkuu pitkälle ja vaihtuu nopeasti lähes hellelämpöihin. Joskus kylmäjakso iskee päälle juuri kukinnan alkaessa ja se taas venyttää kukintaa. Tämä on lajikohtaista ja normaalia keväänvaihtelua, että jonkin lajin kukinta menee nopeasti ohi ja joitakin toisia sää taas viivyttää. Nyt tänä keväänä kaikkein aikaisten lajien kukinta on viipynyt, Raisio sanoo.

Vuosittain Helsinkiin istutetaan kymmeniä uusia kirsikkapuita.

– Tottakai istutamme näyttävästi kukkivien pienpuita. Näitä toiveita on vastaanotettu yleisöltä paljon, sanoo Raisio.

Esimerkiksi vuonna 2019 Tokoinrantaan istutettiin 54 kirsikkapuuta.

Kaupunki kertoo, että kirsikkapuita kasvaa myös muun muassa Maunulan Puropuistossa sekä Uutelan kanavan liepeillä aukioilla ja Kauniinilmanpuistossa.

–  Mäntymäellä Töölössä kasvava valtava, vanha rusokirsikka on upea näky kukkiessaan, kaupunki kertoi vuonna 2019 tiedotteessa.

Juttua muokattu 12.5. kello 18.20: Lisätty Juha Raision kommentti kukinnan yleisyydestä.