Kirsikat puhkesivat kukkaan eri puolilla Helsinkiä – Nyt kannattaa pitää kiirettä: "Voivat kadota päivissä"

Kirsikka kukkii eri puolilla Helsinkiä. Kuvituskuva. Anton Soinne
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kirsikkapuiden kukinta kuuluu Helsingin tärkeisiin kevätperinteisiin, joka saa ihmiset huokaamaan ihastuksesta muun muassa Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja Linnanmäen lähettyvillä Alppipuistoissa.

Nopeasti lämmennyt keli sai kirsikat puhkeamaan tällä viikolla täyteen kukkaan eri puolilla Helsinkiä.

Ilo kukinnasta voi jäädä kuitenkin lyhyeksi.

– Jos sää pysyy lämpimänä, kirsikkapuiden kukinta menee äkkiä ohi. Ne katoavat päivissä. Vastaavasti jos sää yllättäen kylmenee, kukinta kestää pidempään, sanoo kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio.

Raisio muistuttaa, että puiden lyhyt kukinta on hyvä asia esimerkiksi koivun siitepölystä kärsiville.

Näin nopea kukinta ei ole aivan poikkeuksellista.

- Usein se siihen liittyy, että kylmä keväinen sääjakso jatkuu pitkälle ja vaihtuu nopeasti lähes hellelämpöihin. Joskus kylmäjakso iskee päälle juuri kukinnan alkaessa ja se taas venyttää kukintaa. Tämä on lajikohtaista ja normaalia keväänvaihtelua, että jonkin lajin kukinta menee nopeasti ohi ja joitakin toisia sää taas viivyttää. Nyt tänä keväänä kaikkein aikaisten lajien kukinta on viipynyt, Raisio sanoo.

Vuosittain Helsinkiin istutetaan kymmeniä uusia kirsikkapuita.

– Tottakai istutamme näyttävästi kukkivien pienpuita. Näitä toiveita on vastaanotettu yleisöltä paljon, sanoo Raisio.

Kirsikkapuut kukkivat Alppipuistossa vuosi sitten. Arkistokuva. Aapo Siippainen

Esimerkiksi vuonna 2019 Tokoinrantaan istutettiin 54 kirsikkapuuta.

Kaupunki kertoo, että kirsikkapuita kasvaa myös muun muassa Maunulan Puropuistossa sekä Uutelan kanavan liepeillä aukioilla ja Kauniinilmanpuistossa.

–  Mäntymäellä Töölössä kasvava valtava, vanha rusokirsikka on upea näky kukkiessaan, kaupunki kertoi vuonna 2019 tiedotteessa.

Juttua muokattu 12.5. kello 18.20: Lisätty Juha Raision kommentti kukinnan yleisyydestä.

Kirsikkapuistoa kohennettu Roihuvuoressa: "Tulee yksi Helsingin komeimmista käyntikohteista" – tässä tuore arvio kirsikkapuiden kukinnassa

Pussikaljabuumi sai wc:n tulvimaan Kallion kaduille – Ville ja Lauri pitävät täysin selvänä, mihin baariin on päästävä heti 1.6.

Pussikaljabuumi sai wc:n tulvimaan Kallion kaduille – Ville ja Lauri pitävät täysin selvänä, mihin baariin on päästävä heti 1.6.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut