Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin uimarannoille tulossa syvyyskarttoja – Taustalla viime kesän traagiset onnettomuudet

Helsingin kaikkien uimarantojen infotauluihin lisätään tänä kesänä syvyyskartat.

Karttojen toivotaan lisäävän rantojen turvallisempaa käyttöä ja ehkäisevän viime kesän kaltaisia vakavia hukkumisonnettomuuksia.

Kyltit ovat parhaillaan painossa ja ne pyritään asentamaan rannoille vielä ennen uimarantakauden alkamista.

– Ihan päiväntarkkaa aikataulua syvyyskarttojen asennuksista ei vielä ole tiedossa, mutta ne tulevat uimarannoille ennen kuin valvontakausi alkaa, kertoo kaupungin viestintäyksikön viestintäasiantuntija Juuso Hämäläinen kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta ja jatkaa.

– Joillain uimarannoilla näistä syvyyskartoista tehdään vielä erillisiä kylttejä lähemmäs rantaa.

Helsingissä uimarantakausi alkaa 7. kesäkuuta ja päättyy elokuun puolessavälissä.

Kaupunki valvoo uimakauden ajan uimarantoja ja ottaa rantojen vedestä vesinäytteitä.

Syvyyskarttoja varten rannoilla suoritettiin viime kesänä kaikuluotauksia, joilla rantojen syvyyskäyrät saatiin kuvattua.

– Rannan profiilista uimari näkee, minkä syvyistä missäkin kohtaa on. Rannoilla saattaa olla syväyksiä, kertoo lähiliikunta-yksikön päällikkö Petri Angelvuo.

Rannan profiilin lisäksi opaskylteissä on muun muassa hätäohjeet ja paikkatieto.

Angelvuo nostaa Helsingin suosituimmista, mutta äkkisyvistä uimarannoista esimerkeiksi Hietalahden ja Aurinkolahden rannat.

– Esimerkiksi Hietsussa on kohta, jossa on äkkisyvää, samoin Aurinkolahdessa. Hietaniemen hukkumistapauksen jälkeen päätimme toteuttaa luotauksia, kun sukeltajilta ilmeni tietoa syvänteestä.

Myös Vuosaaren Kallahdessa on äkkisyviä kohtia.

Idea syvyyskartoista sai alkunsa viime kesänä tapahtuneiden onnettomuuksien jälkeen. Kuusivuotias poika hukkui Pikkukoskella viime kesäkuussa. Nuorehko mies kuoli kesäkuussa Hietaniemen uimarannalla. Mies vajosi veden alle Hietaniemessä juhannuspäivänä ja hukkui.

– Kesän onnettomuuksien jälkeen mietimme, että nyt olisi aika lähteä viemään turvallisuutta pidemmälle ja kertoa käyttäjille rannan profiilista veden alla, Angelvuo kertoo.

– Jos rannalla on äkkisyvää ja lähdet kahlaamaan, kun uimataito on huono, niin siinä voi käydä huonosti. Haluamme ehkäistä tällaisia tilanteita, jatkaa Angelvuo.

Helsingissä on yhteensä 26 kaupungin ylläpitää uimarantaa. Kaupungin uimarantoja on muun muassa Suomenlinnan, Uunisaaren, Mustikkamaan ja Marjaniemen uimarannat. Lista Helsingin uimarannoista löytyy kaupungin sivuilta täältä.