Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin ehdotetaan viittä uutta apteekkia – väkimäärään suhteutettuna apteekkeja on täällä vähemmän kuin Suomessa keskimäärin

Apteekkien sijainteihin ja määrään Helsingissä voi tulla muutoksia, kertoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Meneillään olevassa apteekkipalveluja ja apteekkien sijaintialueita koskevassa kuulemisessa Fimea esitettää, että Helsingin apteekit saisivat jatkossa sijoittua vapaasti kaupungin alueella. Ainoastaan Meilahden sairaala-alue rajattaisiin omaksi alueekseen.

Fimea esittää myös viiden uuden apteekin perustamista Helsinkiin. Näistä yksi sijoittuisi Meilahden sairaala-alueelle ja loput neljä muualle kaupunkiin.

Fimean päätösesitys on lähetetty kuulemiselle, jonka lausuntoaika päättyy 18. kesäkuuta. Päätös pyritään tekemään tämän vuoden aikana.

Apteekkien määrä Helsingissä on väestön määrään suhteutettuna pienempi kuin Suomessa keskimäärin. Vaikka lääkkeiden saatavuus Helsingissä on pääosin hyvä, apteekkitiheydessä on eroja kaupungin eri alueiden välillä. Fimeaan tulleiden kansalaisaloitteiden mukaan apteekeille voisi olla tarvetta esimerkiksi Tapaninvainion alueella, Kannelmäen länsiosassa, Kuninkaantammen alueella, Meri-Rastilassa sekä Meilahden sairaala-alueella.

Meilahden sairaala-alueelle on keskittynyt perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita, mutta alueelta puuttuu avohuollon apteekkipalvelut. Fimeän mukaan apteekkipalveluiden ja lääkkeiden saatavuus pitäisi Meilahdessa turvata.

– Apteekkien sijoittuminen muuten vapaasti koko kaupungin alueella mahdollistaa apteekkipalveluiden joustavan siirtymisen terveyspalveluiden ja asiakkaiden asioimiskäyttäytymisen mukaisesti, todetaan Fimean kuulemiskirjeessä.