"Parhaita juhlia ovat aina ne, joissa ihmiset eivät keskity taltioimaan vaan juhlimaan" – Somevaikuttaja kertoo, mikä häiritsee jopa valokuvaamistakin enemmän
2
Somevaikuttaja Eeva Kolu tietää, että sosiaalinen media voi luoda paineita myös juhliin. – Joskus tuntuu, että juhlien taltioiminen on niin tärkeää, että ihmiset eivät ole läsnä itse tilanteissa. Gummerus
Oletko koskaan ollut juhlissa, jossa ihmiset ja itse juhlan aihe tuntuvat olevan toisarvoisia. Tärkeämpää on julkaista kuvia sosiaaliseen mediaan ja seurata juhlaa kännykän kameran läpi.
Esikoiskirjailija, kirjoittaja ja somevaikuttaja Eeva Kolu, 35, tunnistaa ilmiön.
– Juhlissa kuvaaminen itsessään ei ole edes se isoin juttu. Vaan kun ihmiset laittavat kuvia someen ja alkavat sen jälkeen seurata pitkin iltaa, ketkä omia kuvia ovat katsoneet, onko joku muu jakanut kuvia samoista juhlista ja onko joku tägännyt minut johonkin kuvaan, Kolu luettelee.
– Tämä on vieläkin häiritsevämpää kuin itse kuvaaminen.
Ilmiö on alkanut Kolun mukaan jo vuosia sitten Facebookissa.
Juhlien kuvaamisessa ei Kolun mielestä tietenkään ole mitään pahaa.
Miksi somessa pitää näyttää, että kaikki on niin mahtavaa, vaikka ei olisikaan.
– Kuvia on jälkikäteen kiva katsoa, mutta parhaita juhlia ovat aina ne, joissa ihmiset eivät keskity taltioimaan, vaan juhlimaan.
Joskus some voi jopa vääristää juhlan tunnelmaa. Juhlavieraat kuluttavat aikaa täydellisen kuvan ottamiseen ja itse seurusteleminen jää toisarvoiseksi.
– Se on kiinnostava ilmiö, että miksi somessa pitää aina saada näyttää, että kaikki on niin mahtavaa, vaikka ei olisikaan. Tapahtuma on saattanut olla todella ankea, mutta kun kuvia katsoo myöhemmin somesta, niin välillä ajattelee, että olenko ollut aivan eri tapahtumassa. Tämä koskee enemmän julkisia tapahtumia, somevaikuttaja toteaa.
Tapahtumia järjestävän Hurma Tuotannon toimitusjohtaja Olli Hyttinen sanoo, että sosiaalinen media on tullut yhä enemmän osaksi juhlimista.
– Ihmiset haluavat jakaa elämäänsä sosiaalisen median alustoille ja juhlista räpsitään kännyköillä kuvia aktiivisesti.
Myös tekniikan kehitys ja erilaiset uudet sovellukset ovat tulleet juhliin.
– Esimerkiksi erilaiset yhteiset visailut ja pelit saatetaan nykyään hoitaa jonkin appin tai sovelluksen kautta. Äänestykset ja muut interaktiiviset toiminnot ovat myös tulleet osaksi tapahtumia.
Joskus juhlia varten luodaan oma hästägi eli aihetunniste, jota kaikkien juhlavieraiden toivotaan käyttävän.
– Näin vieraiden ottamat kuvat on helppo löytää jälkikäteen, Hyttinen kertoo.
Hurma Tuotanto järjestää muun muassa häitä, syntymäpäiviä, pikkujouluja ja yritysten kesäjuhlia. Asiakkaita ovat sekä yrityksille että yksityishenkilöt.
Korona on Hyttisen mukaan muuttanut juhlia pienemmiksi.
Somevaikuttajana kutsuja juhliin sekä yksityishenkilönä että työnsä puolesta saava Kolu on ollut myös somevapaissa juhlissa.
– Ihmiset saattavat ilmoittaa jo juhlien kutsussa, että ei sosiaalista mediaa. Juhlissa voi olla myös ammattikuvaaja ja kuvia jaetaan myöhemmin kaikille. Näin kaikki voivat keskittyä itse juhliin.
On ollut myös juhlia, joissa somettomuus on sanaton sopimus.
– Houstina itse pystyy tietenkin jonkun verran vaikuttamaan asiaan tai ohjaamaan omalla esimerkillään tilannetta siihen suuntaan.
Kolu kertoo itse ottavansa usein juhlan alussa muutaman kuvan ja laittavansa sen jälkeen kännykän laukkuun, jotta voi keskittyä olemaan juhlissa läsnä.
– Kun olen ystävieni kanssa, keskityn tietoisesti siihen, että olen heidän kanssaan. Välillä tosin käyn itseni kanssa keskustelun, että kun olen nyt makeassa jutussa osallisena, niin minun ei tarvitse jakaa sitä muiden, vaan näiden ihmisten kanssa.
Somen jatkuva läsnäolo voi myös vääristää ajattelemaan, tapahtuuko tämä oikeasti, jos en jaa sitä someen. Onko tämä totta, Kolu pohtii.
Viime vuonna ilmestyneessä esikoiskirjassaan Korkeintaan vähän väsynyt (Gummerrus) Kolu pohtii nyky-yhteiskunnassa vellovaa suorittamisen painetta, täydellisyyden tavoittelua sekä ulkonäköpaineita, joiden alla moni uupuu. Kolu on myös itse puhunut avoimesti uupumuksestaan ja riittämättömyydentunteistaan.