Vaalit: Vaalikonevastausten perusteella näyttää siltä, että moni kuntavaaliehdokas haluaa sekä säästää kakun että syödä sen.
Helsingin varautuminen voimakkaaseen asukasluvun kasvuun sekä luontoalueille osuvan rakentamisen vastustus ovat nousseet yhdeksi kuntavaalien tärkeimmäksi teemaksi.
”Helsingin pitää rakentaa uusia pikaraitioteitä ja lisää asuntoja, vaikka metsät ja puistot tämän vuoksi vähenevät”, kuuluu väittämä Helsingin Uutisten vaalikoneessa.
Vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että varsin moni ehdokkaista haluaa sekä pitää kakun että syödä sen.
Usean mielestä pikaraitiotiet ennemminkin säästävät luontoa, vaikka esimerkiksi Haagan Riistavuoren metsään on suunniteltu asuntoja Vihdintien pikaratikan myötä, ja Kruunusiltojen hybridivarikko vie osan Reposalmentien varren virkistysalueesta Laajasalossa.
Meri-Rastilassa puolestaan täydennyskaavat ovat tuottaneet kipuilua. Raidejokeri 2 tuo tiiviin rakentamisen vanhaan Vuosaareen. Esimerkkejä on lukuisia.
Tiivistämisen puolesta profiloituneiden vihreiden ehdokkaista 62 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä ja 32 prosenttia toteaa, että asuntoja tulee rakentaa vaikka metsät ja puistot vähenevät. Loput eivät osaa ilmaista kantaansa.
Pekka Sauri (vihr.) kirjoittaa vaalikoneessa, että ”kysymys on harhaanjohtava”.
– Asuntorakentaminen ja joukkoliikenne voidaan sovittaa viheralueisiin hyvällä suunnittelulla, Sauri jatkaa.
Vihreiden Otso Kivekäs puolestaan toteaa, että asuntorakentaminen raitiolinjojen lähistölle vie joissain tapauksissa myös metsää.
– Se on valitettavaa ja tällöin pitää harkita tapaus kerrallaan perustelevatko asuntojen hyödyt aiheutuvan haitan. Toisaalta pitää muistaa, että Helsingin seudulla on asuntopula ja kestämättömiin kohoavat hinnat, korostaa samaa mieltä väitteen kanssa oleva Kivekäs.
Kokoomuksen ehdokkaan Akseli Herlevin mielestä väitteen asiat ”eivät ole täysin vastakkaisia”
– Kaupunkia tulee voida rakentaa myös ylöspäin ja puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin. Se on varmaa, että asuntoja tulemme tarvitsemaan niin paljon kuin kykenemme niitä rakentamaan, tv:stä tunnettu kokki avaa kantaansa.
Kokoomuksen ehdokkaista 40 prosenttia on väitteestä samaa mieltä ja 54 prosenttia eri mieltä.
Myös SDP:ssä on hajontaa: reilu puolet (53 %) on eri mieltä ja 39 prosenttia samaa mieltä.
– Vastatessa kaupungin väkiluvun kasvuun rakentamalla lisää asuntoja tuskin voidaan välttyä siltä, ettei ainuttakaan puuta kaadeta. Tavoite on, että rakentaminen tapahtuu minimoiden metsäalueiden kärsiminen, Panu Heikkinen (sd.) pohtii.
Ympäristöliike Helsingin ehdokkaista täydet 100 prosenttia on eri mieltä rakentamispakosta. Liikkeen ehdokas Heidi Valo painottaa, että raideliikenteellä ei pitäisi perustella massiivista rakentamista.
– Helsinkiä voidaan kasvattaa vähemmälläkin luonnon tuhoamisella. Raideliikenne on ilmaston kannalta hyvä asia, mutta sitä ei ole järkeä rakentaa valtavien väkiluvun kasvuennusteiden varaan, Valo kommentoi lisäksi.
Feministisessä puolueessa myös ylivoimainen valtaosa (90 %) vastustaa väitettä. Puolueen ehdokas Vlada Petrovskajan mielestä ratkaisuja on useita.
– Kohtuuhintaisen asuntotuotannon vauhdittaminen ja lisääminen on yksi asunnottomuuden poistamisen tärkeä toimenpide. Helsingissä on kuitenkin paljon tyhjillään olevia tiloja, joiden käyttötarkoitusta voitaisiin muuttaa asuinkelpoisiksi asunnoiksi. Jokaisella tulee olla oikeus lähiluontoon, hän perustelee avoimessa vastauksessaan.
Perussuomalaisten Teppo Marttisen mielestä ”Helsinki on kasvava suurkaupunki ja tarvitsee paljon uusia asuntoja”.
– Mikäli haluaa asua luonnon keskellä, niin ehkä Helsinki ei ole paras valinta asuinpaikaksi, kirjoittaa väitteen kanssa samaa mieltä oleva Marttinen.
Hän on puolueessaan selkeässä vähemmistössä, sillä enemmistö (87 %) perussuomalaisten ehdokkaista hillitsisi rakentamista, muun muassa Jussi Halla-aho kritisoi ”Helsingin suuruudenhullua kasvustrategiaa”.
Perussuomalaisten kanssa samansuuntaisesti ovat vastanneet hieman yllättäen vasemmistoliiton ehdokkaat – tosin ehkä eri syistä.
Vasemmistoliiton ehdokkaista 77 prosenttia on eri mieltä ja 13 % voi allekirjoittaa väitteen.
– On populistista väittää, ettei Helsinkiin voisi rakentaa luontoa kunnioittaen, Anna Lemström (vas.) kokee.
– Asunnoista on Helsingissä pulaa, mikä näkyy hintatason nousussa. Tarvitsemme siis kipeästi lisää asuntoja, jotta ihan tavallisetkin ihmiset voivat asua haluamassaan kaupunginosassa, jatkaa Lemström, joka on valinnut kannakseen ”ei osaa sanoa”.
Keskustan (77%) ja RKP:n (79 %) ehdokkaista niin ikään enemmistö on eri mieltä.
– Keskuspuistoon ei saa koskea. Malmin lentokenttä pitää säilyttää. Vihdintien pikaraitiotien suunnitelma pitää katsoa uudestaan, Satu Roberg (r.) linjaa.
Helsingin Uutisten vaalikoneeseen pääset tästä!