Katso isompi kuva– Odotamme jo kovasti, että kesäkausi alkaa ja käyttäjämäärät lisääntyvät, sanoo liikuntapaikanhoitaja Ditte Reinlund. Vieressä kollega Jimi Hirvonen. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaLiikuntapaikanhoitajat ovat pitäneet huolen Käpylän liikuntapuiston kentistä. Taustalla yhtä kentistä ilmastetaan. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaRajoitusten aikaan pukuhuoneet ja sisävessat olivat kiinni ja liikuntapuistoon oli tuotu bajamajoja. Jatkossa pukuhuoneet ja vessat ovat käytössä. Sanna Jompero-Lahokoski
Korona: Rajoitusten purkaminen näkyy myös Käpylän liikuntapuistossa.
Käpylän liikuntapuistossa valmistaudutaan jo täyttä häkää tulevaan kesäliikuntakauteen.
Yhden Helsingin suurimman liikuntapuiston luonnonnurmikenttiä ilmastetaan, kylvetään siemeniä, tarvittaessa kastellaan, lannoitetaan ja leikataan.
– Luonnonnurmet täytyy saada nyt pelikuntoon. Yksi kenttä ei tänä kesänä ole käytössä, mutta odotamme jo kovasti, että kesäkausi alkaa ja käyttäjämäärät lisääntyvät. On mukavampaa olla töissäkin, kun on asiakkaita, sanoo liikuntapaikanhoitaja Ditte Reinlund.
Tyhjillään liikuntapuisto ei ole ollut ennen ensi maanantaitakaan, jolloin koronarajoituksia puretaan rajoitetusti.
Suurimmat kentän käyttäjäryhmät ovat olleet koululaiset ja juniorijalkapallojoukkueet, joiden harjoitustreenejä rajoitukset eivät ole koskeneet. Kilpatoiminta on ollut katkolla.
– Aika lähellä normaalia ollaan menty jo nyt, koska juniorijalkapalloilijoita on niin paljon. Mutta kyllä voi sanoa, että kävijämäärät lisääntyvät. Käyttö kasvaa, kun aikuiset tulevat mukaan, toteaa tiimiesimies Tommi Niskanen.
Aika monelle perheelle leirit ovat iso pelastus.
Tavallisesti joka päivä kello 17–21 joka kentällä on treenejä tai pelejä. Kentillä on normiaikaan kymmeniä tuhansia pelaajia kuukaudessa.
Käpylän liikuntapuistossa on monta jalkapallokenttää. Liikuntapaikanhoitaja Ditte Reinlund leikkaa nurmea kentällä, joka ei ole vielä käytössä. Sanna Jompero-Lahokoski
Maanantaista alkaen 20-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailutoiminta ulkona saa jälleen jatkua.
– 20 vuotta on junioriurheilun ikäraja. Omatoimisen liikkumisen lisäksi myös aikuisten ohjatut ryhmäharrastukset voivat ulkona alkaa, toteaa toimialajohtaja Tommi Laitio kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta, jonka alaisuudessa kaupungin liikuntapaikat, uimahallit, kirjastot ja nuorisotalot ovat.
Laitio pitää toimialansa sisällä ehkä isoimpana muutoksena lasten ja nuorten kilpailutoiminnan käynnistymisen.
– Siitä on tullut valtavasti toiveita kaupungille. Esimerkiksi jalkapallon kilpailusarjat on suunniteltu käynnistettäväksi lähiviikkoina.
Myös lasten ja nuorten sisäharjoittelu oman ryhmän kanssa on mahdollista, mutta käytännössä yhä suurempi osa harrastustoiminnasta on kesäaikaan ulkona.
Liikuntapaikkojen pukuhuoneet ja vessat ovat käytössä.
Käpylän liikuntapuistossa on myös lähiliikuntapaikka. Sanna Jompero-Lahokoski
Yksi merkittävä muutos on, että uimahallit avataan 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille.
– Taustalla on ajatus, että ikääntyneille on vesiliikunnasta merkittävää hyötyä. Siihen on myös monella mahdollista osallistua. Ikääntyvillä lisäksi rokotuskattavuus alkaa olla hyvä, Laitio täydentää.
Uimahallien pukuhuoneissa joka toinen pukukaappi on turvaetäisyydet huomioiden käytössä.
Rajoitusten aikaan uimaan on päässyt vain erityisuimakortilla. Tällaisia Helsingissä on noin 3 500.
Liikuntapuistosta löytyy myös agilityrata. Sanna Jompero-Lahokoski
Lasten päivä- ja yöleiritoiminta käynnistyy koronarajoitukset huomioiden.
– Aika monelle perheelle leirit ovat iso pelastus, kun lomat alkavat. Ne ovat tärkeitä tietenkin myös lapsilleen itselleen. Samalla leirien järjestäjät pystyvät palkkaamaan nuoria kesätöihin, Laitio jatkaa.
Uudet suositukset ovat voimassa toistaiseksi.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla työskentelee yhteensä noin 1 800 työntekijää, joista osa on rajoitusten ajaksi siirretty toisiin tehtäviin. Kesäksi on tulossa kesätyöntekijöitä.
– Me olemme se toimiala, joka palkkaa eniten nuoria kesätöihin. Kaikkia työsuhteita ei ole pystytty vahvistamaan, Laitio jatkaa.
Nuorisotalojen toiminta on jo käynnistetty. Kulttuuritalot, museot ja näyttelytilat pysyvät toistaiseksi kiinni. Kirjastoista voi noutaa varattua aineistoa ja käyttää tietokoneita nopeaan asiointiin.
– Kirjastoja ja museoita tarkastellaan ensi viikolla, Laitio jatkaa.
Myös yksityistilaisuuksia koskeviin suosituksiin tuli muutos aiempaan. Aiemmin tilaisuuksien järjestämistä ei suositeltu lainkaan. Nyt yli kuuden hengen tilaisuuksia ei suositella. Yleisötilaisuus ja kokoontumisrajoitukset ovat voimassa toukokuun loppuun.