Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteys väheneviin teiniraskauksiin: Lääkäri suosittelee maksuttomassa ehkäisyssä Vantaan mallia

Nuoret: Lääkäri suosittelee maksuttomassa ehkäisyssä Vantaan mallia.

Kuntien nuorille tarjoama maksuton ehkäisy ja se, että jälkiehkäisypillereitä voi ostaa apteekista ilman ikärajaa ja ilman reseptiä, ovat yhteydessä vähentyneisiin teiniraskauksiin, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri, tohtorikoulutettava Eerika Jalanko kertoo, että teiniraskauksien vähenemiseen liittyviä tekijöitä on toki paljon muitakin.

– Jo entuudestaan tiedetään, että esimerkiksi koulutusaste on yhteydessä etenkin teinisynnytysten esiintyvyyteen, hän toteaa.

Tutkimusryhmä tutki Helsingin yliopistossa alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten ja synnytysten määrällisiä muutoksia sadassa suurimmassa suomalaiskunnassa vuodesta 2000 vuoteen 2018. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millainen yhteys kuntien tarjoamilla ehkäisypalveluilla oli nuorten naisten raskauksiin.

Ehkäisypalvelut ovat Suomessa kunnan vastuulla ja niiden käytännöt vaihtelevat suuresti. Vaikka moni kunta tarjoaa nuorille jonkinlaisen ehkäisyn maksutta, on kuntien välillä kuitenkin suuria eroja.

Jossain kunnissa kaikki ehkäisymenetelmät ovat maksuttomia, osassa on erilaisia ehtoja.

Esimerkiksi koulutusaste on yhteydessä teinisynnytysten esiintyvyyteen.

Helsingissä alle 25-vuotiaat saavat ehkäisypillerit tai -renkaan vuodeksi. Kupari- tai hormonikierukan tai ehkäisyimplantaatin saa niin ikään maksutta, kunnes täyttää 25 vuotta.

Vantaalla kaikki ehkäisymenetelmät ovat alle 20-vuotiaille maksuttomia. Alle 25-vuotiaat saavat pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän, kuten hormokierukan, maksutta.

– Vantaalla pitkävaikutteisten ehkäisyvalmisteiden, kuten kierukan, suosio näkyy nuorten keskuudessa. Kavereilla tai siskolla on voinut olla ja kierukka on siten normijuttu nuorelle. Sitä ei mielletä vain synnyttäneiden naisten ehkäisymenetelmäksi, kertoo Vantaan ehkäisyneuvolan vastuulääkäri Frida Gyllenberg.

– Nuorten yhdenvertaisuuden vuoksi olisi hyvä, jos maksuttomaan ehkäisyyn liittyvät käytännöt olisivat yhteneväiset. Esimerkiksi Vantaan malli olisi hyvä, Jalanko toteaa.

Tutkimusryhmän tutkimusjakso ajoittui vuosille 2000–2018. Jalanko toteaa, että moni kunta on tämän jälkeen aloittanut maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen nuorille.

Pelkän maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei yksin riitä. Tutkimuksessa korostetaan, että laadukas ehkäisyneuvonta on tärkeää.

Sopivan ehkäisytavan löytäminen voi joskus olla hankalaa.

– Olemme onnistuneet jos nuori tulee takaisin ja uskaltaa ottaa huolensa puheeksi. Yhdessä voimme keskustella ja pohtia, mikä ehkäisyvalmiste nuorelle voisi sopia, Gyllenberg kertoo.

Hormonaalisen ehkäisyn välttäminen ei Gyllebergin mukaan ole voimakas ilmiö.

– Tämä näkyy enemmän sellaisten naisten kanssa, jotka ovat jo kokeilleet hormonaalista ehkäisyä, mutta eivät esimerkiksi sivuvaikutuksien vuoksi ole löytäneet sopivaa, Gyllenberg toteaa.

E-pillereistä pelkkää keltarauhashormonia sisältävien pillereiden käyttö on lisääntynyt.