Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koivikko hakattiin rakentamisen tieltä: kaadettiinko samalla lintujen pesäpuut? – "Vuosaarelaiset ovat käyneet paikalla itkemässä tällaista tekoa"

Luonto: Vuosaaressa murehditaan pikkulintujen pesäpuiden katoamista rakennustyömaan vuoksi.

Joukko vuosaarelaisia on jo parisen viikkoa surrut Lokkisaarentien varrella sijainneen puiston kohtaloa.

Rakennusyhtiö YIT on kaadattanut Lokkisaarenpuiston itäkulmasta koivikkoa, jossa alueen asukkaat ovat oman kertomansa mukaan nähneet jo linnunpesiä.

Puistikkoon YIT rakentaa kuusi huoneistoa sisältävän rivitalon, jonka on määrä valmistua elokuussa 2022. Rakennustyöt käynnistyvät vielä kuluvan kuun aikana.

Viheralueille rakentaminen kuumentaa tunteita Helsingissä – näin kiistakysymykseen vastaavat valtuustoon pyrkivät: "Puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin"

Kaadetun koivikon lähistöllä asuva Päivi Istala on tilanteesta tuohduksissaan.

– Moni asukas on kertonut, että tuhotussa koivikossa on näkynyt hätääntyneitä mustarastaita ja muita lintuja etsimässä entisiä pesäpaikkojaan, Istala murehtii.

– Vuosaarelaiset ovat käyneet paikalla itkemässä tällaista tekoa. En ymmärrä, miksi näin piti tehdä parhaaseen pesimäaikaan.

Istalan mukaan ongelma liittyy siihen, että Vuosaarta rakennetaan vimmalla entistä tiiviimmäksi.

– Puistoista nyrhitään pois pala sieltä ja toinen täältä, kunnes kohta mitään ei ole jäljellä.

Anni Sinnemäki HU:ssa: Meri-Rastila toimisi esimerkkinä muuallakin Helsingissä – "Arvokkaita alueita voidaan kaupungin kasvaessa jättää kokonaan rauhaan"

Birdlifen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa pitää puiden kaatamista keväällä vääränä.

– Jos puissa on ollut pesiä, niissä on ainakin munia ja todennäköisesti jo poikasiakin. Ja jos pesät ovat pudonneet maahan, niissä olevat poikaset ovat kuolleet kitumalla. Se on todella julmaa, Arkiomaa kertoo.

Hänen mukaansa vastaavat hakkuut ovat Helsingissä jokavuotisia. Viime vuonna samaan aikaan tehtiin puunpoisto Vuosaaren metroaseman lähistöllä ja raidejokerin rakennustyömaalla.

– Jos näin tehdään tahallisesti, se on rangaistava teko. Pitää muistaa, että kaikki linnut ovat Helsingissä rauhoitettuja pesimäaikaan huhtikuun alusta elokuulle saakka, Arkiomaa muistuttaa.

1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja

YIT ja Helsingin kaupunki ovat asiasta eri mieltä: niiden mukaan koivikossa ei ole havaittu linnunpesiä.

– Kävin suorittamassa puistokatselmuksen 3. toukokuuta ja silloin ei pesiä näkynyt puissa. Annoin kaatoluvan ja työt alkoivat seuraavana päivänä, kertoo Staran työnjohtaja Tero Nenonen.

Myös YIT:n yksikönjohtaja Tero Karislahti vakuuttaa, ettei Lokkisaarenpuistossa ollut kaatohetkellä pesiviä lintuja.

– Voin taata, ettei pesiä ole puistossa ollut. Jos pesiä olisi havaittu, puita ei tietenkään olisi kaadettu, Karislahti toteaa.

– Noudatamme tarkasti Helsingin kaupungin oheita rauhoitusajoista. YIT:llä ei ole mitään halua rikkoa näitä määräyksiä. Sellainen toimintahan olisi suorastaan rikollista.

Karislahti arvioi tiistaina, että kaadetusta puistosta saadut koivunrungot ja risut kuljetetaan pois lähipäivinä.

Näin ollen linnut eivät myöskään voi rakentaa varapesiään puukasoihin.

Saako kaupunkiaan rakastaa ja sen muuttumista surra?

Vuosaaressa asuva Sean perusti tukiryhmät Helsingin korttelisaunoille – taloyhtiön saunasta hänellä on kipakka mielipide: "Kun tottuu hyvään..."

Nyt puhuu Vuosaaren saunalautta-asiassa loattu virkamies Tapio Rossi: "Minut on todettu kaikilta osin syyttömäksi" – teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

Myös toinen kaupungin virkamiehistä todettiin syyttömäksi Vuosaaren saunalautta-asiassa