JSN:ltä langettava Helsingin Uutisille koululaisten maskienkäyttöä koskevasta uutisesta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut huomautuksen Helsingin Uutisille virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehti korjasi nettijuttuaan vasta kolme kuukautta sen julkaisemisen jälkeen.

Kyse on 13.1. julkaistusta jutusta, jonka otsikko oli kanteluhetkellä Maskipakko laajenee kouluissa – nyt myös 6. luokkalaisille maskit. Kantelijan mukaan kyse on suosituksesta, ei pakosta.

Helsingin Uutisten vastaava päätoimittaja Karri Kannala totesi vastauksessaan JSN:lle, että kantelu tuli vasta yli kuukautta myöhemmin jutun ilmestymisestä ja oli ohjautunut toimituksen sähköpostin roskapostikansioon merkinnällä "SPAM". Lisäksi jutussa luki alunperinkin, että kyse on suosituksesta, eikä maskia tarvitse pitää, mikäli terveydelliset syyt estävät sen käytön. Lehti korjasi juttua 15.4. saatuaan tiedon oikaisupyynnöstä, kun JSN pyysi vastausta kanteluun.

JSN:n mukaan on tiedotusvälineiden vastuulla huolehtia palautekanavien toimivuudesta ja siitä, että niiden viestit tarkistetaan riittävän huolellisesti. Julkisen sanan neuvosto toteaa, että tiedotusvälineillä on vapaus valita käyttämänsä ilmaisut, kunhan yleisölle ei synny asiasta virheellistä käsitystä. Neuvosto toteaa, että koululaisten maskinkäyttösuosituksen kutsuminen pakoksi oli olennainen asiavirhe.

Tässä tapauksessa korjaus sekä viipyi että oli huomioarvoltaan vähäinen. Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Helsingin Uutiset on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 20, ja antaa sille huomautuksen.

Lue koko päätös täältä.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut