Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä on Topi Raitasen tavoite olympialaisissa – "Sen ei pitäisi ihmeitä vaatia"

Yleisurheilu: Estejuoksija Topi Raitanen valmistautuu Tokion olympialaisiin.

– Perinteinen kaava, muutin naisen perässä Jyväskylään, naurahtaa kesken kiivaimman harjoituskauden Helsingin Kisaveikkoja edustava 3 000 metrin estejuoksija Topi Raitanen.

Topi Raitanen, 25, teki oman ennätyksensä alittaen samalla olympiarajan jo kesäkuussa 2019 Turussa Paavo Nurmi Gamesissa. Tokion olympialaiset piti ensin järjestää jo kesällä 2020, kisat siirrettiin pandemian johdosta tähän kesään. Olympiaraja oli 8.22, Raitanen pysäytti kellon aikaan 8,21,47.

– Tokion karsinnoista pitäisi päästä perussuorituksella finaaliin aikavälillä 8,25–8,22 – sen ei pitäisi ihmeitä vaatia. Finaalissa tavoitteena on päästä kymmenen sakkiin.

Tuusulassa syntynyt ja Mäkelänrinteen lukion kautta maailmalle juossut Raitanen vaihtoi suunnistuksesta yleisurheiluun vasta 2017. Paras saavutus suunnistuksessa oli vuonna 2015, kun Raitanen voitti viestikultaa Norjassa.

– Päälajini oli suunnistus, juoksin kilpaa vain suunnistusta silmällä pitäen. Kävin vain satunnaisesti yleisurheilukisoissa.

Tänään estejuoksijamme on kokopäivätoiminen juoksija. Hänen managerinaan toimii jalkapallosta tuttu Erkki Alaja.

– Minulla on erittäin hyvä tilanne, pystyn keskittymään täysipainoisesti juoksuun. Ei ole tarvinnut stressata yhteistyökumppaneista, vaikka en ole juurikaan mukana missään some-gameissa.

Estejuoksijan valmentajana toimii entinen maasto- ja estejuoksija, oululainen Janne Ukonmaanaho.

– Syksyllä 2019 muutimme hieman harjoittelua, mutta muutoin meillä on aika selvät askeleet harjoittelussa. Kesällä näkee, kuinka hyvin harjoittelu on toiminut, Raitanen naurahtaa.

Olympiaurheilijalle kertyy harjoitustunteja. Kuukaudessa on vain yksi kokonainen vapaapäivä ja harjoituksia on useimmiten joka päivä kaksi. Muu aika menee aika lailla palautumiseen.

– Harjoittelun suunnittelu perustuu hyvään rytmittämiseen. Kilpakauden ensimmäisissä kisoissa juostaan jo kovaa. Sitten harjoitellaan jälleen, ja seuraavassa kisassa pitäisi mennä vielä lujempaa.

Eläintarhan kenttä ja HKV ovat lähellä Raitasen sydäntä. Koska hän on seuran kovatasoisimpia urheilijoita, hän saa pientä tukea harjoitteluun seurasta. HKV:ssä on aina kasvanut maailmanluokan yleisurheilijoita kansainvälisille kilpakentille.

– Eltsussa on mahtavaa urheilla. Kun vielä asuin Tuusulassa, kävin lähes aina siellä juoksemassa nopeita harjoitteita, vaikka Tuusulassakin on hyvä yleisurheilukenttä.

Urheilijan kalenterin vapaat ajat täyttää usein urheilu. Niin myös Raitasen, hän aloitti kaksi vuotta sitten golfin.

– Peli ei ole juuri kehittynyt, tasoitus on 21 pinnassa, joten ei ainakaan vielä ole ajatuksena vaihtaa lajia.