Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rankkaa sadetta ja ukkosta luvassa Uudellemaalle – sää viilenee viikon loppua kohti

Rankkaa vesisadetta on luvassa Uudellemaallekin maanantaina iltapäivällä.

Ilmatieteen laitos on antanut alueelle sadevaroituksen ja varoituksen myös rajusta ukonilmasta.

– Etelästä nousee voimistuvia sade- ja ukkoskuuroja. Tunnin aikana vettä voi tulla yli parikymmentä millimetriä, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomo Bergman.

Sadevaroituksen raja on juuri 20 millimetriä tunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan taajamissa voivat alikulut ja painanteet tulvia. Liikenteessä on kohonnut vesiliirtovaara.

Sadekuurot alkavat puolen päivän jälkeen ja Bergmanin arvion mukaan ne ovat voimakkaimmillaan iltapäivällä noin kello 16 aikaan.

– Aina kun on kyse kuuroista, niiden voimakkuus on epävarmaa. Rakeitakin voi sataa, mutta niiden mahdollisuus ei ole kovin suuri, hän selvittää.

Espoon Meripelastuskin varoittaa Twitterissä maanantain rajusta ukonilmasta sekä rankasta vesisateesta. Meripelastuksen mukaan viimeistään tiistaina on hyvä käydä tarkistamassa veneen kiinnitykset ja mahdollinen sadevesikertymä.

Ukkoskuuroihin liittyvät voimakkaat ukkospuuskat, joiden nopeus ylittää 15 metriä sekunnissa. Bergmanin mukaan puuskia esiintyy todennäköisesti enemmän sisämaan puolella kuin merialueilla.

Kesäisten lämpötilojen jälkeen sää viilenee Uudellamaallakin tällä viikolla. Helteistä ilmamassaa nousee Itä-Suomeen, mutta eteläinen Suomi jää viileämmäksi.

– Viikon alkupuolella Uudellamaalla on jopa tavanomaista lämpimämpää, jopa 20 astetta, mutta sitten lämpötila laskee viidentoista asteen paikkeille, Bergman sanoo.

Tämä viikko mennään varsin vaihtelevassa säätyypissä ja perjantaina lämpötila laskee jo kymmenen asteen paikkeille.

– Tiistaina voi sataa viitisen millimetriä ja paikallisia kuuroja on myös keskiviikkona ja torstaina. Loppuviikolla tulee laaja matalapaine, joka ulottuu Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan.

Perjantaina voi sataa parikymmentä millimetriä vuorokauden aikana. Läntisellä Uudellamaalla puolestaan sateet voivat jäädä vähäisiksi.

Bergmanin mukaan vaihteleva säätyyppi jatkuu perjantaista eteenpäin.

– Ensi viikko ei näytä kovin lämpöiseltä, hän toteaa.