Ylipitkien työpäivien tekeminen on valtava terveysriski, selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Maailman työjärjestö ILO:n tuoreesta tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan riskit alkavat lisääntyä, kun työn määrä viikossa on vähintään 55 tuntia.
Vähintään 55 tuntia viikossa työskentelevän riski saada aivoinfarkti on 35 prosenttia ja riski kuolla sydänkohtaukseen 17 prosenttia suurempi kuin niiden, joiden työaika jää 35–40 tuntiin viikossa.
– Työskentely 55 tuntia tai enemmän viikossa on vakava terveysvaara. Meidän kaikkien, hallitusten, työnantajien ja työntekijöiden, on aika herätä siihen tosiasiaan, että pitkät työpäivät voivat johtaa ennenaikaiseen kuolemaan, sanoo tiedotteessa WHO:n ympäristö-, ilmastonmuutos- ja terveysosaston johtaja, tohtori Maria Neira.
Tiedotteen mukaan mukaan liiallinen työnteko aiheutti 745 000 aivohalvausta ja sydänkohtausta vuonna 2016, mikä oli neljänneksen enemmän kuin 15 vuotta aiemmin. Vuosien 2000 ja 2015 välillä liiallisten työtuntien aiheuttamat sydänkohtaukset lisääntyivät 42 prosenttia ja aivohalvauksen 19 prosenttia.
Erityisen vaaralliselta näyttää liika työnteko keski-iässä ja ikääntyneenä: työperäisiin sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin kuolleista valtaosa oli työskennellyt vähintään 55 tuntia viikossa 45–74-vuotiaana. Tyypillinen kuolinikä oli 60–79 vuotta. 72 prosenttia kuolleista oli miehiä. Eniten ongelma koskettaa kaakkoisaasialaisia ja Länsi-Tyynenmeren alueella asuvia.
Mikään työ ei ole aivohalvauksen tai sydänsairauden arvoinen.
Pääjohtaja Tedros Adhanom Gheybreyesus, WHO
Kuolleiden määrä voi kasvaa tulevaisuudessa, sillä tiedotteen mukaan ylipitkiä työpäiviä tekevien määrä on kasvussa. Tällä hetkellä ongelma koskettaa noin 9 prosenttia koko maailman väestöstä. On riskinä, että tämä trendi lisää työperäisten vammojen ja ennenaikaisten kuolemien määrää.
WHOn ja ILOn mukaan koronapandemia kiihdyttää ilmiötä, kun etätyö sumentaa kodin ja työn rajoja.
– Lisäksi monien yritysten on ollut pakko pienentää tai sulkea toimintaansa rahan säästämiseksi, jolloin ihmiset, jotka ovat yhä palkkalistoilla, ovat päätyneet tekemään pitempiä päiviä. Mikään työ ei ole aivohalvauksen tai sydänsairauden arvoinen. Hallitusten, työnantajien ja työntekijöiden pitää löytää yhteisymmärrys rajoista työntekijöiden terveyden suojelemiseksi, sanoo tiedotteessa WHO:n pääjohtaja, tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tutkimuksesta ovat aiemmin kertoneet muun muassa Reuters ja Taloussanomat.
Muokattu 17.5.2021 kello 14.19: Korjattu, että tutkimuksesta kertoi ensin Taloussanomat (aiemmin Ilta-Sanomat).