”Seuraavaksi helisee Espa” – Kauppatorin kalakauppiaalta synkkä ennustus Helsingin keskustalle, pandemia toi hyvänkin uutisen

Kauppatori: Kalakauppias ei säästele sanoja keskustan elvytysyrityksistä.

Kauppatorin kalakauppias Tuomas Kajasolan mukaan keskustaa pitäisi elvyttää uusien asuntojen rakentamisella. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

– Korona antoi lisäpotkua kalakauppaan. Myyntimme on kasvanut, kun tori koetaan turvalliseksi paikaksi tehdä ostoksia. Etätöissä olevat voivat välillä lähteä ulos kävelemään, liki 30 vuotta kalakauppaa tehnyt Tuomas Kajasola kertoo.

Siinä ne sitten olivatkin Tuomaan kalan hyvät kuulumiset torilta. Hänen bisneksensä ei ole risteily- ja muiden turistien varassa, kuten matkamuistomyyjillä ja marjakauppiailla.

– Aleksin hiipuminen ja Stockmannin vaikeudet tuntuvat torille asti. Seuraavaksi helisee Espa, hän sanoo keskusteltuaan kalliin kadun liikkeenharjoittajien kanssa.

Kaupungin elvytystoimet ovat Kajasolan mielestä p-stä, kuten torin ainoan grillin häätäminen.

– Se oli kannattavaa liiketoimintaa. Sen sijaan kehitetään kaikkea dingel-dangelia, ja puhutaan kauniisti kaupunkilaisten olohuoneesta – kaupungin tuulisimmalla paikalla.

Vallisaaren Uuden Helsinki Biennaalin hän ennustaa ”menevän reisille”.

– Se ei tuo satoja tuhansia kävijöitä – eikä asiakkaita alueen yrittäjille.

Joskus tuntuu siltä, että Kajasola torin ainoa myyjä ja niin on etenkin kylminä pakkaspäivinä. Hän muistuttaa, että meillä on neljä vuoden aikaa – ei vain kaksi kesäkuukautta.

"Helsingin keskustan tyhjeneminen sinetöi päätöksen" – viiniguru avasi ravintolan arvohuvilaan

Ympärivuotista elvytystä Kajasolasta olisi asuntojen rakentaminen alueelle, jolloin yrittäjät saisivat asiakkaita – kun moni toimistokin hiljenee. Asuntoja hän rakentaisi myös Vanhan kauppahallin ja Siljan Olympiaterminaalin väliin.

Sitä ennen hänestä pitäisi lopettaa parkkipaikkojen hävittäminen. Niiden puutteen on pannut merkille myös kokenut vihannes- ja marjamyyjä.

– Ennen myin 300-500 nippua porkkanaa päivässä. Nyt meni 10-30, Kauppatorilla 26 vuotta kauppaa käynyt Mehmet Özkahveci kuvailee koronakesää 2020.

Tänä vuonna hän lykkäsi firmansa Ceylanin myyntipisteen avaamista noin kuukaudella.

– Maksoimme kaupungille tyhjästä, kun ei ole asiakkaita. Turistit puuttuvat ja tavalliset suomalaiset.

Özkahveci ennustaa torimyynnin siirtyvän toreilta kauppojen eteen ja kauppakeskuksiin. Hän on itsekin lisännyt myyntipaikkoja niissä ja tukkumyyntiä niihin. Niinpä osakeyhtiöksimuuttunut yritys onnistui koronasta huolimatta kasvattamaan liikevaihtoa.

– Kauppatori ei ehkä koskaan palaa entiselleen, hän pelkää.

Mitä Kauppatorille pitäisi tehdä?

– Ihmiset unohtavat Kauppatorin. Sitä pitäisi ryhtyä markkinoimaan somekanavissa ja muuten. Nyt tori ei näy enää mediassa. Jonkun pitäisi vetää torikauppiaiden ja kaupungin yhteistä markkinointia, Özkahveci sanoo.

– Tulkaa käymään, vaikka parkkipaikkoja ei ole. Tulkaa ratikalla, bussilla tai metrolla keskustaan. Ne kulkevat. Tai haukatkaa kävellen raikasta ilmaa.

Vaateketju Halonen sulkee 52 vuotta vanhan myymälän Helsingin keskustassa, lappu luukulle myös Redissä – "Ydinkeskustan kaupallisuus on hiipunut"

Myös kotimaan matkailijoiden hankkimiseen hänellä on idea:

– Jos matkailija tulee vaikka Kuopiosta, eikä uskalla ajaa keskustaan, kun ei tiedä parkkipaikkoja, annetaan hänelle ohjeistus. Aja autosi esimerkiksi Kalasatamaan. Miten jätät auton ja nouset metroon sekä kuinka pääset keskustaan katsomaan kaikkia nähtävyyksiä, Mehmet Özkahveci ideoi.

Tapio Sademies katsoi Kauppatoria ikkunastaan 40 vuoden ajan ja kertoo nyt mikä meni pieleen – jyrähtää grillikioskin häätämisestä ja "merimaiseman pilaamisesta"

Helsinki aikoo häätää Kauppatorin ainoan nakkikioskin – Tyrmistynyt yrittäjä: "On sanottu, että grilli pilaa merimaiseman"

"Vuosi on ollut katastrofaalinen" – Kauppatori on kuin haamu entisestä: Helsinki suunnittelee uutta yhtiötä pelastamaan torit ja kauppahallit

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut