Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelija-asunnosta Helsingin uusi maamerkki? – "Tämä on tavallisesta poikkeava"

Malmin junaradan varteen, aseman läheisyyteen kaavaillaan uutta opiskelijoiden asuintaloa. Erikoisen kohteesta tekee se, että 6–8-kerroksinen talo olisi pyöreä ja puurakenteinen.

– Jos kaikki asiat menevät hyvin, tässä on kyse uudesta maamerkistä, josta junalla tulija tietää, että nyt saavutaan isolle kirkolle, toteaa toimitusjohtaja Matti Tarhio Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöstä (Hoas).

– Tämä on arkkitehtuurisesti tavallisesta poikkeava, mutta hyvin innovatiivinen ratkaisu.

Malmin kauppatie 30:een suunnitteilla olevaan kohteeseen tulisi 146–169 asuntoa, joista lähes kaikki olisivat yksiöitä.

Kulku asuntoihin olisi lieriön ulkokaarelta luhtikäytävien kautta.

Asunnot aukeaisivat hiljaiselle ja valoisalle sisäpihalle. Vino katto mahdollistaisi valon pääsyn asuntoihin.

– Hankkeessa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon teollista puurakentamista, jotta kustannukset pysyvät kurissa, Tarhio kertoo.

Rakenteisiin pyritään saamaan mahdollisimman suuri toistuvuus. Myös asunnot toistuvat samanlaisina rakennuksen sisäkehällä.

Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehdit Soini&Horto.

Hanke on vielä hyvin alkuvaiheessa. Kyseinen tontti on yksityisomistuksessa ja Hoasin on tarkoitus tehdä siitä ehdollinen kiinteistökauppa.

Kaavaprosessi on käynnistymässä kesän jälkeen. Vasta tämän jälkeen voidaan laatia tarkemmat suunnitelmat ja kustannusarvio ARA-rahoituksen hakemiseksi.

Hankeen toteuttaminen edellyttää kaavan vahvistamista ja asuntorahaston hyväksyntää.

Ideaalitapauksessa rakentaminen olisi mahdollista käynnistää loppusyksystä 2022, jolloin talo valmistuisi vuoden 2023 lopussa tai vuoden 2024 vuoden alussa.

Paikka on Tarhion mielestä erinomainen uudelle opiskelija-asuintalolle.

Malmin asema on opiskelijoiden kannalta hyvässä raideliikenteen risteyskohdassa. Malmilta tavoittaa helposti esimerkiksi Tikkurilan, Myyrmäen ja Pasilan oppilaitokset sekä bussilla Viikin kampusalueen.

Malmin liikekeskuksen palvelut ovat myös lähellä. Lentokentän rakentamisen odotetaan lisäävän palvelutarjontaa.

– Malmi on lähivuosina valtavasti kehittymässä. Uskoisin, että Malmilla nähdään vastaava ilmeenmuutos kuin Myllypurossa nähtiin, Tarhio toteaa.

Hän uskoo myös puurakenteisen kohteen kiinnostavan nuoria asukkaita.

– Y-sukupolven jälkeen tuleva Z-sukupolvi on entistä tiedostavampi vastuullisuuden huomioija.

Lue myös:

Puutalot palaavat kaupunkiin ja entistä isompina – puusta tehdään nyt kerrostaloja ja pääkonttoreita

Mustassa puukerrostalossa paukkuu pakkanen ja ampiaiset pörräävät parvekkeella – Huonoja ominaisuuksia talolla ei oikeastaan ole, kertoo asukas

Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Hoas korjaa, purkaa ja myy 1970-luvun taloja – syrjässä sijaitseva solu ei nykyopiskelijaa houkuta