Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teollisuusalueesta tunnettu kaupunginosa myllätään uusiksi Helsingissä – koteja jopa tuhannelle:  "Sellaisiin asuntoihin ohjautuu usein niin sanottuja kunnon ihmisiä"

Rakentaminen: Konalaa muutetaan kaupunkimaisemmaksi: lisää asuntoja, kivijalkaliikkeitä, iso päiväkoti ja muutoksia liikennejärjestelyihin.

Konala tulee lähivuosina rakentamisen myötä muuttumaan. Konalan lähikeskusta-alueesta halutaan tehdä kaupunkimainen eli paikka, jossa on hyvät pyöräily-, jalankulku ja julkisen liikenteen yhteydet.

Tähän asti Konala on ollut tunnettu teollisuus- ja varastorakennuksistaan.

Rakentaminen tulee keskittymään Konalan lähikeskustan eli kauppakeskus Ristikon ympäristöön.

Korttelin päässä Ristikosta sijaitsevalle Konalankujalle tullaan rakentamaan asuntoja jopa tuhannelle asukkaalle.

– Se on esimakua siitä, miten Konalan lähikeskustan aluetta on lähivuosina tavoitteena muuttaa, toteaa kaupungin asemakaavoituksen läntisen alueyksikön arkkitehti Minna Koskinen.

Lähikeskustan alue tarkoittaa Konalantien ympäristöä Riihipellontien ja Hilapellontien välillä.

– Tällä alueella kaupungin tavoitteena on kehittää Konalaa kaupunkimaisemmaksi ja tiiviimmäksi. Tavoite tulee suorana voimassa olevasta yleiskaavasta, Koskinen sanoo.

Aiemmin alue oli yleiskaavassa pääosin työpaikka-aluetta.

– Nyt se on muutettu lähikeskusta-alueeksi, mikä mahdollistaa myös asumisen sijoittamisen alueelle, Koskinen toteaa.

Konalankujalle aiotaan rakentaa 5–8-kerroksisia taloja, joiden kivijalkaan keskeisille paikoille tulee sijoittaa liiketilaa. Tulossa on myös 200-paikkainen päiväkoti. Olemassa olevat varastorakennukset tullaan purkamaan.

Kaavamuutokset Helsingissä nuijiva kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa todennäköisesti vielä tänä vuonna.

Viisi vuotta Konalassa asunut Rami Paavilainen pitää asuinalueestaan.

– Tämä on hyvä alue ja hyvin vähän häiriötekijöitä. Kaipaisin tänne kuitenkin parempia liikenneyhteyksiä. Busseja saisi vähän useimmin kulkea Helsinkiin päin.

Paavilainen ei usko, että rakentaminen toisi mukanaan levottomuutta alueelle.

– En usko, että uudisrakentaminen sellaista tuo. Sellaisiin asuntoihin ohjautuu usein niin sanottuja kunnon ihmisiä.

Kalasatamaan valmistui päät kääntävä luksustalo: "Mielenkiintoista nähdä, millaisia asukkaita sinne muuttaa" – arkkitehti kritisoi alueen rakentamista

Johanna Tiusanen palasi takaisin Konalaan kuutisen vuotta sitten.

– Konala on ihan paras. Täällä on ihmisen hyvä elää.

Tiusanen lenkkeilee usein Konalankujan vieressä sijaitsevassa puistossa Sulo-koiransa kanssa. Lisärakentamista Tiusanen pitää hyvänä asiana. Jotain kuitenkin puuttuu.

– Täällä on apteekit, salit ja kaupat, mutta ravintolaa, sellaista seurusteluravintolaa täällä ei ole.

Konalaan on lisäksi rakenteilla sekä jo valmistunut useita taloyhtiöiden rakentamiskohteita, joissa tonteille lisärakennetaan.

– Suuret tontit mahdollistavat lisärakentamisen. Konala on läntisen Helsingin harvoja alueita, joissa tontit ovat tilavia, Koskinen sanoo.

Täydennysrakentaminen on parhaillaan käynnissä Vuorikummuntielle ja hiljattain valmistunut Vähätuvantielle sekä Aittatien ympäristöön. Suuri osa Konalan tonteista on yksityisomistuksessa.

– Se on selvästi huomattu, että kun yleiskaava tuli voimaan, alueen maanomistajat selvästi seurasivat tilannetta. Meihin on oltu yhteydessä ja kysytty, mitä uusi lähikeskusta-merkintä tarkoittaa, Koskinen jatkaa.

Lähes ikänsä, noin 20 vuotta Konalassa asunut Inka Räisänen on juuri muuttamassa ulkomaille.

– Aika rauhallinen paikka tämä on. Täällä ei tule käytyä oikein missään muualla kuin lähikaupassa ja oltua kotona. Käyn töissä keskustassa, jossa tapaan myös kavereita.

Puistoalueet saavat Räisäseltä kiitosta, vaikkakin niiden viihtyisyyttä voisi hieman parantaa.

– Olisi hyvä, jos täällä olisi myös kahviloita.

Maununnevalta Konalaan kävellen tulleen Sakari Martin mielestä Konalan palvelut ovat hyvät ja monipuoliset.

– En kaipaa tänne mitään. Paikka on muuten ihan jees, mutta aika kaukana kaikesta. Niin kuin ajatuksellisesti. Varsinkin jos tänne dallaa.

Onni potkaisi Saritan, 37, perhettä upouudella asuinalueella Helsingissä – "Jonossa 20 ihmistä, se on suututtanut"

"Tiivistämistä ajavat pienet piirit" – arkkitehdin mielestä Helsingin kaupunkisuunnittelu on luisunut yhä enemmän rakennusyhtiöiden ja pääomasijoittajien käsiin

Joka kolmannessa Helsingin kaupunginosassa asutaan nyt aiempaa ahtaammin – "Alle 20 neliön asunto on aika epäinhimillinen"