Hietalahdessa on ravintola, joka käyttää broilerin sijaan kanaa – tämän takia se on harvinaista Suomessa

Ravintola Petiscarian kokki Junior valmistaa oikeaa kanaa, ei broileria. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Kuvan kana on kanaa – ei broileria, joka on tehotuotantoon jalostettu rotu.

Hietalahden hallissa toimivan Ravintola Petiscarian kokki Juniorin käsissä on siis harvinaisuus. Se pitää tuoda Suomeen Portugalista asti.

Kotimaasta ei saa kanaa, sanovat ravintoloitsijat kuin yhdestä suusta. Herkkusuiset kuluttajat voivat löytää pakastekanoja. Niiden kilohinta on paljon korkeampi kuin broilerin. Erikoisuutta myy muun muassa Votkinin tehtaanmyymälä Tukkutorilla.

Miksi vain broileria?

Sitä on edullista tuottaa, koska rehun hyötysuhde on parempi kuin sianlihan tuotannossa. Koko ketju on äärimmäisen tehokas. Robotit hoitavat kaiken. Ihminen ei koske missään vaiheessa broileriin – korkeintaan leikkuuhihnan loppupään laadunvalvonnassa.

KFC pysyy salaperäisenä Suomen ensimmäisen ravintolan sijainnista – "Työhakemuksia tuli satoja"

Kotimaisuusaste on korkea, koska halpapalkkamaat eivät saa etua. Kotimaisuusaste on korkea, koska kuluttaja luottaa suomalaiseen salmonella- ja antibioottivapaaseen broileriin. Ja sitä on niin helppo laittaa.

Jos ei huomaa eroa, vika on kokissa.

Miksi ei sitten saa kanaa, vaikka haluaisi? Eikö markkina toimi?

Koska niin harvat ostavat. Ei synny tietä pellolta pöytään.

Ja koska se vaatisi käsityötä – päinvastoin kuin broilertuotanto.

Kolmen suuren – Atrian, HK:n ja Maalaiskanan – osuus Suomen broilertuotannosta on liki sata prosenttia. Kana ei mahdu niiden putkeen. Ei oikeastaan edes keskisuurten ja pienten lihantuottajien muotteihin.

Kana voisi ja saisi olla todellista artesaanityötä – sellaista, jossa yksi maatila, jolla on oma tilateurastamo, tekee sopimuksen yhden ravintolan kanssa.

Miksi sitten kana? Kannattaa maistaa. Jos ei huomaa eroa, vika on kokissa. Toisaalta voihan olla niinkin, ettei pidä siitä, että se maistuu jollekin.

Legendaarisen helsinkiläisbaarin paikalle aukeaa "mättöravintola" – työntekijät havahtuivat uuteen ilmiöön 

"Messevää jenkkikanaa" – kaverukset Santtu ja Semon perustivat ravintolan Laulumiesten taloon, haluavat laajentaa Kallioon

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut