Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ilmakuvien arkisto avautuu verkossa yleisölle – kuvia on 1,5 miljoonaa, vanhimmat 1930-luvulta

Maanmittauslaitos avaa historiallisten ilmakuvien arkiston kansalaisten, yritysten ja organisaatioiden käyttöön.

Verkossa yleisön saataville tulee kymmeniä tuhansia kuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Kuvia voi selata ja vertailla Paikkatietoikkunaan rakennetun työkalun avulla, Maanmittauslaitos tiedottaa.

Ilmakuvien arkisto avataan kesäkuun alussa. Maanmittauslaitoksen mukaan arkiston avautuminen on hyvä uutinen monelle ammattilaiselle. Vanhoja ilmakuvia hyödynnetään esimerkiksi alue- ja yhdyskuntasuunnittelussa, kulttuuriperintökohteiden inventoinnissa sekä toimitus- ja tutkimustyössä.

Myös esimerkiksi sukututkijat sekä kartoista ja vaikkapa kylien historiasta kiinnostuneet voivat yhtä lailla hyödyntää avointa palvelua.

Paikkatietoikkunassa käyttäjä voi katsoa yksittäistä historiallista ilmakuvaa tai vertailla uusinta kuvaa historiallisiin ilmakuviin ja tarkastella, miten maisema on muuttunut. Ilmakuvilta voidaan nähdä paljon sellaista, mitä kartoille ei ole tiettyinä ajanjaksoina piirretty näkyväksi.

Kaikkiaan Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistoissa on 1,5 miljoonaa kuvaa, joista noin puolet on digitoitu.

Maanmittauslaitoksen mukaan ilmakuva-arkiston avaaminen on tärkeä teko, joka lisää suomalaisen historiallisen kulttuuriperintöaineiston saavutettavuutta ja avoimuutta.