Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimasuositus hämmentää Helsingissä – miksi suosittuja rantoja on vältettävä koko kesän ajan? "Meille annettiin kaksi vaihtoehtoa"

Helsingin ympäristöpalvelut suositteli tänään välttämään uimista koko kesän ajaksi neljällä suositulla uimarannalla Helsingissä.

Käyttösuositus on asetettu Marjaniemen, Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilla.

Syy uimisen välttämiseksi on rannoilla aiempina vuosina otetut uimavesinäytteet, joissa on ajoittain havaittu kohonneita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia. Tänä vuonna näytteitä ei vielä ole otettu.

Asia on herättänyt paljon ihmetystä. Miksi suositus on voimassa koko kesän?

– Pikkukosken osalta se pohjautuu siihen, että Pikkukosken uimaranta on EU-ranta. Uimarannan vedenlaatu on luokiteltu huonoksi. Silloin EU-direktiiviin perustuva uimavesiasetus antaa meille kaksi vaihtoehtoa: uinti rannalla kielletään tai sitä suositellaan vältettäväksi, toteaa Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden terveysinsinööri Satu Wahlman ja jatkaa.

– Me olemme lähteneet nyt tälle lievemmälle linjalle.

EU-asetus sanoo, että vedenlaadun olleessa huono, suositus tullee olla vähintään koko uimakauden.

Sama tilanne on myös Pakilassa ja Tapaninvainiossa.

– Laajennamme suositusta myös näille pienemmille rannoille, Wahlman toteaa.

Suolistoperäisten bakteerien päätymistä veteen ja vedenlaadun huonontumista tullaan kesän aikana tutkimaan lukuisilla vesinäytteillä. Ongelma ei ole uusi.

– Viime kesänä tuli poikkeuksellisen paljon huonoja tuloksia. Viime kesä oli myös poikkeuksellisen sateinen.

Syy huonon vedenlaatuun on todennäköisesti se, että maaperässä olevia ulosteperäisiä mikrobeja joutuu veteen.

– Se on vahva epäily. Maaperässä on aina ulosteperäisiä mikrobeja. Ne voivat olla eläinperäisiä ja valuvat sadeveden vaikutuksesta veteen, sanoo Wahlman.

Marjaniemen osalta syytä huonon vedenlaatuun ei vielä osata edes arvata.

– Marjaniemessä ei epäillä, että sateet huonontaisivat vedenlaatua. Siellä on joku muu syy, joka toistaiseksi on jäänyt epäselväksi, Wahlman jatkaa.

Myös marjaniemessä otetaan kuluvan kesän aikana lukuisia vesinäytteitä ja yritetään löytää syytä suolistoperäisten bakteerien päätymistä veteen.